Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a avizat ieri pozitiv Ordonanta de Urgenta pentru ratificarea Acordului cu Ungaria din octombrie 2005 prin care este infiintata o noua Fundatie Gojdu supusa legislatiei maghiare. Ordonanta a primit si o decla
Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a avizat ieri pozitiv Ordonanta de Urgenta pentru ratificarea Acordului cu Ungaria din octombrie 2005 prin care este infiintata o noua Fundatie Gojdu supusa legislatiei maghiare. Ordonanta a primit si o declaratie interpretativa absolut inutila care prevede ca "textul Acordului nu aduce in nici un fel atingere existentei, functionarii si obiectivelor Fundatiei non-profit Gojdu, cu sediul la Sibiu (...) si nici drepturilor acesteia, in calitate de continuatoare a Fundatiei Gojdu, create in baza Testamentului lui Emanuil Gojdu, asupra bunurilor mobile si imobile din Budapesta, care au apartinut inainte de nationalizare Fundatiei Gojdu". De asemenea, "textul Acordului nu aduce atingere prevederilor Acordului din 1937 intre Romania si Ungaria, privind reglementarea definitiva a afacerilor interesand Fundatia Gojdu, semnat la Bucuresti, la 27 octombrie 1937, care continua sa ramana in vigoare", mai arata amendamentul. Ordonanta de Urgenta pentru ratificarea Acordului bilateral privind infiintarea Fundatiei publice romano-ungare "Gojdu" va fi dezbatuta, saptamana viitoare, de plenul Camerei Deputatilor.
Declaratie inutila
Declaratia interpretativa a fost propusa de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu prezent la dezbaterea de ieri si a primit sprijinul total al deputatului conservator Sergiu Andon, presedintele Comisiei Juridice a Camerei. Textul lipit ieri la ordonanta de urgenta este absolut inutil de vreme ce Parlamentul de la Budapesta a ratificat textul Acordului asa cum a fost semnat in octombrie 2005, iar Ministerul ungar al Afacerilor Externe a respins orice fel de modificari ulterioare promovate de legislativul roman. Chiar ministrul Ungureanu a indicat ca declaratia interpretativa este inutila precizand ca are valoare unilaterala, nefiind necesara acceptarea ei si de catre Parlamentul Ungariei care deja a ratificat acest Acord bilateral.
Ministrul Ungureanu a refuzat sa ofere explicatii asupra intentiei Ministerului de Externe de retragere a ordonantei de urgenta din Parlament, aruncand vina pe "unele speculatii de presa". In realitate nu este vorba de nici un fel de speculatii de presa, ci de un comunicat oficial al ministerului pe care Mihai Razvan Ungureanu il conduce, comunicat pe care il redam in facsimil.
Sergiu Andon in contra partidului
Sergiu Andon a facut tot posibilul ca Ordonanta lui Ungureanu sa primeasca un aviz favorabil sustinand-o in ciuda Partidului Conservator din care face parte. Conservatorii s-au exprimat deja impotriva Acordului din 2005 cu prilejul dezbaterilor anterioare din cadrul Camerei Deputatilor.
Pe de alta parte, deputatii conservatori Petru Calian si Nicolae Popa au sustinut un amendament de respingere a ordonantei, afirmand ca adoptarea acesteia ar duce la o disputa intre statul roman si Biserica Ortodoxa. Amendamentul celor doi deputati a fost respins de comisie cu 18 voturi, numai patru voturi fiind pentru neavizarea ordonantei. De asemenea Sergiu Andon l-a impiedicat pe deputatul independent Aurelian Pavelescu sa ia cuvantul in cadrul dezbaterilor din Comisie in ciuda faptului ca acesta fusese invitat ofical sa ia parte la intrunire.
Propaganda din om in om
Amendamentul inutil a fost insusit de membrii Comisiei Juridice, care au acceptat introducerea acestuia in textul ordonantei cu 17 voturi pentru, trei impotriva si doua abtineri. Situatia votului de ieri este cel putin ciudata daca sunt luate in considerare pozitiile exprimate de partidele politice in cadrul dezbaterilor anterioare asupra chestiunii Gojdu. Astfel, la inceputul lunii martie conducerea Partidului Conservator a anuntat ca va sustine demersurile Bisericii Ortodoxe Romane pentru recuperarea patrimoniului Fundatiei Gojdu. Vicepresedintele Partidului Conservator, deputatul Nicolae Popa, a declarat, intr-o conferinta de presa, ca parlamentarii partidului nu vor vota legea privind Fundatia Gojdu deoarece aceasta "dezmosteneste tinerii ardeleni cu ajutorul unor artificii juridice si anti-romanesti". Reprezentantii PRM amenintau chiar cu boicotarea lucrarilor Camerei Deputatilor cu prilejul dezbaterii in plen a ordonantei Gojdu. Iar deputatii PD si PSD s-au declarat de asemenea impotriva acestei ratificari paguboase. Mai multi deputati ne-au informat ca s-a dus o adevarata campanie de convingere "de la om la om" pentru a se obtine un rezultat favorabil intentiilor ministrului Ungureanu. Chiar Sergiu Andon, presedintele Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, ne informa acum cateva saptamani ca "am fost bombardat cu telefoane".
Prelatii dati deoparte
La dezbaterea de ieri au participat si trei reprezentanti ai Bisericii Ortodoxe Romane: episcopul Andrei al Albei Iulia, episcopul Ioan al Covasnei si Harghitei si episcopul Sofronie al Ungariei. In ciuda opozitiei vehemente din partea reprezentantilor BOR prezenti la dezbatere, care au cerut pe rand retragerea, apoi respingerea orodnantei de urgenta, totusi aceasta a fost avizata favorabil de deputatii romani.
In cadrul luarii de cuvant episcopul Ioan al Covasnei si Harghitei a amintit esecurile multiple ale diplomatiei romanesti, cum ar fi chestiunea Insulei Serpilor sau canalul Bastroe.
"Nu avem certitudinea ca aceasta ordonanta nu ar anula Acordul din 1937", a spus arhiepiscopul Andrei. El a afirmat ca solutia agreata de ierarhii BOR este ca statul roman sa revendice de la statul maghiar mostenirea Gojdu, in baza "reciprocitatii" cu restituirea bunurilor Bisericilor maghiare din Transilvania.
In ciuda pozitiei exprimate de oficialii BOR, ministrul Ungureanu a afirmat ca Acordul incheiat la 20 octombrie 2005 nu prejudiciaza in nici un fel drepturile Fundatiei Gojdu de la Sibiu de a revendica pe cale procesuala mostenirea patrimoniala din Ungaria. Mai mult, el a sustinut ca MAE va oferi BOR asistenta juridica necesara in deschiderea si sustinerea unei astfel de actiuni de revendicare. Ungureanu a spus ca in acest moment Curtile Gojdu din Budapesta apartin unui intreprinzator privat, iar prin aplicarea Acordului s-ar reconstitui o prezenta romaneasca in aceste cladiri. Mihai-Razvan Ungureanu, care s-a prezentat ca fiind fiul duhovnicesc al Mitropolitului Daniil al Moldovei, a subliniat ca, dupa ce Fundatia de la Sibiu va castiga in instanta dreptul de proprietate asupra lor, ele vor putea fi cedate acesteia. Seful diplomatiei a reiterat ca proiectul Fundatiei publice romano-ungare "Gojdu" trebuie inteles ca fiind separat de obiectul activitatii fundatiei omonime de la Sibiu. "Fundatia publica incearca valorificarea spiritului dialogului dintre Romania si Ungaria, este un proiect comun cu valoare educativa, culturala si implicit politica. Intentia noastra este sa avem in Budapesta un institut de parteneriat care sa poata oferi burse pentru educatia tinerilor romani de orice confesiune ar fi ei", a spus ministrul Ungureanu. Mihai-Razvan Ungureanu a afirmat ca MAE are o relatie foarte buna cu BOR care nu poate fi afectata de neintelegerea cu privire la acest Acord bilateral romano-maghiar.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.