Consilierii generali pun la cale privatizarea RADET. In urma unui studiu, regia a iesit surprinzator anul trecut pentru prima data in profit, i-a crescut numarul de abonati si evident i-au scazut pierderile. Pregatita ca o fata de maritat, Regia isi

Consilierii generali pun la cale privatizarea RADET. In urma unui studiu, regia a iesit surprinzator anul trecut pentru prima data in profit, i-a crescut numarul de abonati si evident i-au scazut pierderile. Pregatita ca o fata de maritat, Regia isi asteapta petitorii. Printre ei se numara si francezii de la Apa Nova, la adresa carora bucurestenii au numai cuvinte de ""bine"".

Zvonuri despre privatizarea RADET au tot circulat inca din vremea cand la sefia Capitalei se afla actualul presedinte, Traian Basescu. Insa de ceva timp, consilierii generali studiaza serios problema si lucreaza la un proiect de hotarare care va fi trecut pe ordinea de zi a viitoarei sedinte de consiliu. Ei s-au hotarat. Vor sa concesioneze serviciul de termoficare.
In aprilie 2003, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a semnat un protocol cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), angajandu-se sa dezvolte un model de parteneriat public-privat pentru serviciul de incalzire centralizata. A fost luat un consultant, firma TRAPEC, care a tras concluziile.
Astfel, statutul patrimoniului public este neclar si valoarea neestimata, cu toate ca trebuia finalizat de Municipalitate pana la sfarsitul anului 2005, iar contractul de operare intre Primaria Capitalei si Regie lipseste cu desavarsire. Nu exista nici macar o evaluare a necesarului de investitii si nici o strategie energetica la nivelul orasului.
COSMETIZARE. In ciuda acestor probleme, s-a umblat serios la imaginea Regiei.
Brusc, in 2005, RADET, precum Fat-Frumos, a inregistrat profit, a reusit sa-si imbunatateasca numarul clientilor si sa reduca din pierderi. Cu alte cuvinte, RADET a ajuns numai buna de concesionat.
Pentru ca sunt in joc multi bani si multe avantaje, privatizarea a fost vazuta, inainte de a fi finalizata, cu ochi diferiti de pedistii si penelistii din aparatul administrativ al Capitalei.
Viceprimarul general, Razvan Murgeanu, cel care are in subordine acest serviciu, nici nu vrea sa auda de privatizare, precizand ca profitul Regiei nu este unul real.
""Din punctul meu de vedere, nu este oportun acest moment pentru privatizarea RADET. Dupa ce preluam si centralele, dupa ce avem productia si transportul, atunci putem vorbi de o privatizare. Trebuie sa avem o singura companie care produce si transporta. Profitul Regiei este unul mincinos, pentru ca au primit subventii de la noi"", ne-a spus Murgeanu (PD).
De alta parere este Ludovic Orban, viceprimarul general PNL, care considera ca este necesara o schimbare in modul de administrare la RADET.
""Trebuie facuta o operatiune de regandire a sistemului de termoficare. Trebuie gasita o solutie. Oamenii platesc pierderile din sistem, iar Primaria da din buget 4.000-4.500 miliarde de lei, bani care pot fi indreptati spre alte investitii"", a adaugat Orban.
INTERES. Interesati de serviciul de termoficare a orasului sunt, culmea, cei de la Veolia, francezii care au in concesiune si serviciul de apa si canal. Contractul cu pricina a dat multe batai de cap mai ales bucurestenilor, care au fost obligati sa achite niste facturi imense pe un serviciu care de fiecare data, indiferent de vreme, a lasat de dorit. Se pare ca francezii ar fi interesati doar de serviciul de facturare, cel mai avantajos in astfel de situatii. Daca si acest contract de privatizare a RADET va fi facut la secret si dupa aceleasi reguli cu ale Apa Nova, bucurestenii nu vor avea la dispozitie decat o singura solutie: sa renunte definitiv la serviciile RADET.
CONSILIERII DECID. In schimb, directorul RADET, Virgil Ramba, crede ca ar fi mai bine ca CET-urile sa ramana in administrarea Primariei Capitalei. ""Din punct de vedere al tarifului, ar fi bine ca CET-urile sa ramana la Municipalitate. Eu am demonstrat ca se poate sa avem si profit, mai departe soarta Regiei ramane la alegerea consilierilor generali"", a precizat Ramba, subliniind faptul ca are in administratie punctele termice, retele edilitare, cladiri, o scoala de soferi amatori si baza sportiva Floreasca, aflata in prezent intr-un proces.

VEOLIA VREA TERMOFICAREA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.