Sunt in numar de doi - dirijorul Larry Livingstone si pianistul Shelly Berg - si vor fi invitatii speciali ai concertelor in memoriam Sergiu Comissiona pe care Orchestra simfonica a Filarmonicii "George Enescu" le va sustine azi (2 martie) si maine,
Sunt in numar de doi - dirijorul Larry Livingstone si pianistul Shelly Berg - si vor fi invitatii speciali ai concertelor in memoriam Sergiu Comissiona pe care Orchestra simfonica a Filarmonicii "George Enescu" le va sustine azi (2 martie) si maine, de la orele 19.00, la Ateneu.
Pe 5 martie se implineste un an de la moartea maestrului Sergiu Comissiona. Nascut in 1929 la Bucuresti, intr-o familie de muzicieni, Comissiona a ramas puternic legat de tara natala, desi a avut o cariera internationala stralucita ca dirijor. A devenit cetatean american pe 4 iulie 1976. In ultimii ani ai vietii sale, maestrul a fost onorat cu titlul de Dirijor Invitat Principal al Filarmonicii "George Enescu", detinand aceeasi pozitie si la Filarmonicile din Vancouver, Baltimore si Jerusalem Symphony. In programul celor doua seri figureaza "Uvertura operei Nabucco" de Verdi, "Evansent" (aranjamente pe teme de Faure, Bill Evans, Beatles) de Livingstone/Berg si "Tablouri dintr-o expozitie" de Musorgski/ Ravel.
Shelly Berg, unul dintre cei mai renumiti pianisti de jazz pe plan international, este profesor de jazz la Thornton School of Music de la University of Southern California; a fost presedinte al International Association for Jazz Education (IAJE). Detine numeroase si importante premii si nominalizari. Pianistul este si compozitor si aranjor. Participa la festivaluri si concerte de jazz alaturi de peronalitati de prestigiu din domeniu (Ray Brown, Louie Nellson, Eddie Daniels, Peter Erskine, Woody Herman, Clark Terry, Sonny Stitt). Un succes de rasunet l-a avut cu un CD, "Blackbird", ajuns nr. 1 la Jazzweek, pentru care a fost nominalizat cu distinctiile "Artistul anului" si "Albumul anului". A orchestrat muzica pentru Bobby McFerrin, Carole King, Richard Marx, Joe Cocker, Lou Rawls; a orchestrat si muzica de film pentru renumite case de productie (Warner Bros, Fox's) si pentru posturi de televiziune (CBS, NBC si HBO). A compus muzica executata de orchestre ca Royal Philarmonic si American Symphony. In 1986, a compus imnul Jocurilor Olimpice desfasurate in SUA si a orchestrat muzica prezentata la concertul aniversarii a zece ani de la incoronarea Imparatului Japoniei.
Larry Livingston, licentiat al Universitatii Michigan, a obtinut doctoratul in studii teoretice la University of California din San Diego. In prezent, este seful catedrei de dirijat la USC Flora L. Thornton School of Music. Este directorul muzical fondator al formatiei Illinois Chamber Orchestra. Activitatea sa concertistica este deosebit de bogata. Incepand cu 1989, este dirijorul orchestrei festivalului Idyllwild Arts. Livingstone prezinta si inregistraza prime auditii cu lucrari de compozitori contemporani, precum Robert Erickson, Paul Cooper, Mario Davidovsky, Russell Peck, Yuji Takahashi. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.