Ucraina ar trebui sa renunte la acordul cu Rusia privind importul de gaze naturale, iar cele doua parti ar trebui sa reia negocierile, potrivit ministrului ucrainean al Finantelor, Viktor Pinzenik, citat de Reuters.
"Statul trebuie sa se intoa
Ucraina ar trebui sa renunte la acordul cu Rusia privind importul de gaze naturale, iar cele doua parti ar trebui sa reia negocierile, potrivit ministrului ucrainean al Finantelor, Viktor Pinzenik, citat de Reuters.
"Statul trebuie sa se intoarca la punctul de plecare. Dispunem de toate conditiile pentru a atinge echilibrul intre interesele Ucrainei si cele ale Rusiei. Rusia are gazele naturale, dar nu are gazoducte. Noi detinem sistemul de transport fara de care este imposibil sa fie exportate gaze in Europa. Acest lucru ne permite sa ne aparam pozitia in cadrul negocierilor", a declarat Pinzenik.
Oficialul si-a exprimat deja indoiala privind succesul acordului, sustinand ca nu ofera nici un fel de garantie privind furnizarea neintrerupta a gazelor naturale sau in ceea ce priveste stabilitatea preturilor.
De asemenea, Pinzenik s-a aratat neincrezator in consortiul RosUkrEnergo, desemnat ca importator pentru gazele naturale din Rusia, ca urmare a situatiei incerte privind activitatile si organizarea grupului. RosUkrEnergo este detinuta in proportie de 50% de catre Gazprom, iar restul de catre investitori privati reprezentanti de banca austriaca Raiffeisen.
La sfarsitul anului trecut, Rusia a limitat livrarile de gaze naturale catre Europa, in urma unui conflict cu Ucraina.
Totodata, Rusia a cerut majorarea pretului pentru gazele livrate Ucrainei, de la 50 de dolari pentru o mie de metri cubi, la 95 de dolari pentru o mie de metri cubi.
Gazprom a solicitat initial cresterea pretului la 230 dolari pentru o mie de metri cubi. Recent, Pinzenik a sustinut in fata Parlamentului de la Kiev ca acordul cu Rusia pune in pericol situatia financiara a Naftogaz Ucraina, companie nationala de petrol si gaze.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.