Computerul a devenit un star. Dupa cativa ani de spaima c-ar putea sa ajunga un obiect la fel de pasional ca robinetul din baie, PC-ul e din nou un obiect al dorintelor. Din nou hot si din nou scump, daca il vrei pe cel mai la moda. Ce anume il face
Computerul a devenit un star. Dupa cativa ani de spaima c-ar putea sa ajunga un obiect la fel de pasional ca robinetul din baie, PC-ul e din nou un obiect al dorintelor. Din nou hot si din nou scump, daca il vrei pe cel mai la moda. Ce anume il face asa? Sunt cateva lucruri si, interesant, puterea nu mai e unul dintre ele. Megahertii nu mai fac un PC cool. Nici memoria. Dar ce anume?
Design. Campionul Apple n-are deocamdata concurenta, iar alde HP sau Lenovo nici nu incearca. Tentative notabile au Toshiba (cu versiunile ultraportabile) si Sony (Vaio ii are in echipa, se pare, pe designerii de la departamentul gadgeturi si asta se vede oarecum). Computerul ""hot"" are, dupa mine, design minimalist: trebuie sa arate ca si cum producatorul n-ar fi avut bani sa angajeze designeri. Evitati cromul in mari cantitati si luminitele. Asta e gustul asiatic, iar noi europenii meritam mai mult, nu? Functii noi. Tunerul TV incorporat nu e un mare succes in masini (unde si costa vreo 800 de dolari doar el), insa ar putea fi in computere. Deja cateva PC-uri multimedia de ultima ora il ofera standard, ca indulcitor pentru preturi care trec de 3.000 de euro. Recorderul de emisiuni TV vine la pachet cu acesta si ar putea fi urmatoarea mare chestie (the next Big Thing, ca sa fim complet formalisti) in domeniu. Insa pentru asta trebuie ca softul multimedia sa fie construit de oameni care isi inteleg semenii mai lenesi (cum ar fi Apple), nu de roboti (cum ar fi... sa lasam!).
Conectivitate simpla. Multi ani, computerele au jucat cu utilizatorii un game-show de tipul ""Cine stie castiga"". Cine stia limbaje dedicate de modem, cine putea scrie scripturi de initializare si mai ales cine stia deosebirea intre porturile COM1 si COM15 era rasplatit cu un premiu rar: computerul lui se conecta la o retea wireless. Astazi lucrurile sunt ceva mai simple, insa nu e vreo treaba de gradinita sa te conectezi GPRS prin bluetooth. Mai ales ca aceasta conexiune e cunoscuta si chiar legendara prin tendinta ei de a se conecta acum perfect si deloc peste cinci minute, fara vreun motiv aparent si fara vreo explicatie oferita de producator.
Dincolo de toate, computerul cool e cel pe care il folosesc starurile. La fel ca si in cazul automobilelor, producatorii de PC-uri investesc zeci de milioane anual pentru ca marfa lor sa apara ""intamplator"" in filme. O vizita la cinema e deci la fel de utila pentru alegerea urmatorului calculator ca si o ora in magazinul de IT de vizavi... Enjoy!


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.