Fondatorul Partidului Social Democrat (PSD), Ion Iliescu, a apreciat marti seara, la finalul unei sedinte a organizatiei de Bucuresti a formatiunii politice, ca declinul stangii pe scena politica romaneasca se datoreaza compromiterii morale
a

Fondatorul Partidului Social Democrat (PSD), Ion Iliescu, a apreciat marti seara, la finalul unei sedinte a organizatiei de Bucuresti a formatiunii politice, ca declinul stangii pe scena politica romaneasca se datoreaza compromiterii morale
a PSD si a liderilor sai.
Ion Iliescu a sustinut ca nu este vorba despre compromiterea PSD in ansamblu, dar, din pacate, membrii partidului trebuie sa suporte consecintele "pierderii de credit, de suport si de autoritate morala din partea unor lideri ai PSD". "Reconstructia acestui suport nu este o treaba usoara", a subliniat Iliescu.
Senatorul social-democrat considera ca Romania are nevoie de o stanga bine profilata si bine ancorata in realitate, in conditiile in care peste 80% din populatia tarii traieste in saracie.

"Slabirea stangii deschide calea demagogiei Si extremismului"
"Slabirea stangii, ceea ce se intampla astazi, nu face altceva decat sa deschida calea demagogiei si a extremismului, ceea ce este periculos pentru structura tarii", a atras atentia Ion Iliescu. In acest context, el a subliniat ca exista un interes al PSD in privinta coagularii unui pol de stanga in societatea romaneasca.
"Petre Roman (n.r. presedintele Fortei Democrate) este unul dintre oamenii care se situeaza in spectrul stangii. Oricine este binevenit si nimeni nu trebuie eliminat dintr-o asemenea constructie, dar aceasta nu inseamna neaparat constituirea unui nou partid, o alternativa la partidele existente, ci inseamna o platforma mai larga de stanga care sa se reflecte si in planul societatii civile", a explicat Ion Iliescu.
Senatorul PSD a pledat pentru o platforma care sa cuprinda structuri "slabite" sau dispersate in prezent, intre care sindicatele, patronatele, asociatiile de economisti, de ingineri. "Trebuie sa privim mai larg, nu doar prin prisma structurii rigide a unui partid cu o umbrela unica sub care se aduna toti", a adaugat el.
Ion Iliescu a precizat ca nu s-a pus, deocamdata, problema incorporarii FDR in PSD. "Nu s-a pus o asemenea problema inca, insa, in perspectiva, nu se stie", a spus Iliescu.

Mircea Geoana: "Relansarea stangii nu poate fi discutata doar cu Petre Roman"
Presedintele Partidului Social Democrat (PSD), Mircea Geoana, a recunoscut marti seara ca a avut o contributie decisiva in amanarea dezbaterilor programate in aceeasi zi la sediul Fortei Democrate privind relansarea stangii romanesti, unde ar fi trebuit sa participe si senatorul PSD Ion Iliescu.In opinia sa, ar fi o greseala ca PSD sau liderul FDR, Petre Roman, sa-si aroge dreptul de a vorbi despre relansarea stangii romanesti fara angrenarea reprezentantilor mediului civic ai intelectualitatii."Cred ca o intalnire numai intre PSD-isti cu unii membri ai lui Petre Roman este un subiect mult prea ingust si nu are atractivitatea dorita", a apreciat Mircea Geoana. In aceste conditii, liderul PSD a sugerat ca dezbaterea programata pentru data de 7 martie sa aiba loc sub egida unei fundatii neutre sau a unei institutii de acest gen precum Institutul Social Democrat sau Fundatia Socialistilor Europeni "Friedrich Herbert".Mircea Geoana si-ar dori ca la aceste dezbateri sa fie prezenti si cei care critica PSD, iar discutiile sa fie deschise, fara o agenda politica imediata, in care sa se analizeze cea mai buna constituire a unei stangi democratice - alternativa la actuala putere de dreapta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.