Patronii din industria usoara cer premierului inlocuirea conducerii Eximbank pe motiv ca nu a facut nimic pentru sustinerea productiei de export. Ei mai solicita interpelarea BNR de catre Parlament pentru politica monetara gresita pe care a dus-o anu
Patronii din industria usoara cer premierului inlocuirea conducerii Eximbank pe motiv ca nu a facut nimic pentru sustinerea productiei de export. Ei mai solicita interpelarea BNR de catre Parlament pentru politica monetara gresita pe care a dus-o anul trecut.

Patronatul din Industria Usoara cere premierului, printr-o scrisoare deschisa, sa inlocuiasca actuala conducere a Eximbank pentru ca nu a ajutat exportatorii prin produsele sale, desi aceasta era obligatia sa. ""Eximbank avea menirea sa sustina exporatorii prin produse mai ieftine, ori nu a facut nimic. Mai mult, a depus la Banca Nationala 650 de miliarde de lei vechi din capital pentru a obtine dobanda"", a declarat Maria Grapini, presedintele patronatului. Eximbank cere garantii imobiliare pentru eliberarea scrisorilor de garantie, cu costuri duble fata de cele percepute de bancile comerciale, desi exportatorii pot garanta cu contractul de export.
FARA SPRIJIN. Producatorii acuza lipsa unor politici fiscale in domeniul investitiilor, mai ales in pragul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. ""Am propus anul trecut formarea unei comisii de lucru mixte, alcatuita din institutiile de control - ANAF, Garda Financiara - pentru supravegherea pietei contra evaziunii. Fiecare tara are masuri de supraveghere a pietei, dar noi nu facem nimic. Am solicitat premierului sa ia o decizie privind sincronizarea acestor politici comerciale"", a mai spus Maria Grapini. Ea a aratat ca producatorii se confrunta cu invazia de marfuri de proasta calitate, subevaluate si contrafacute si vanzarile la negru, la care se adauga problemele legate de intrarea masiva a textilelor chinezesti pe piata europeana.
Producatorii sunt nemultumiti si de politica monetara a BNR, pe care o considera gresita. ""Cerem interpelarea BNR de catre Parlament pentru a fi trasa la raspundere pentru politica monetara total gresita, pentru prabusirea cursului, pentru esecul in atingerea tintei de inflatie si pentru cresterea dobanzilor la lei, care a dus la o presiune pe moneda europeana"", a mai spus Grapini.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.