Fiscul ne pregateste ceva. Ceva care nici el nu prea poate sa explice. Adica, o lege a ilicitului, lege calata, din informatiile noastre, pe structura defunctei Legi 18 din 1968. Despre aceasta, cu siguranta, sefii de unitate din perioada comunista,
Fiscul ne pregateste ceva. Ceva care nici el nu prea poate sa explice. Adica, o lege a ilicitului, lege calata, din informatiile noastre, pe structura defunctei Legi 18 din 1968. Despre aceasta, cu siguranta, sefii de unitate din perioada comunista, si nu numai, nu prea doresc sa-si aduca aminte. Asa ca, incepand cu 2007, va trebui sa fim foarte atenti atunci cand cumparam un bun de valoare si mai ales sa fim strangatori. Toate chitantele musai sa fie stocate, altfel ne balbaim in conversatia cu agentii Fiscului, care ne vor lua la intrebari in legatura cu noua masina, casa de vacanta sau termopanul, care vad ca se poarta si la case mai mari. Asta este situatia si vorba aceea, ne adaptam.
Ideea sefului Fiscului, intr-o societate normala cu o buna educatie si disciplinare a contribuabilului, nu este rea. In esenta, daca cineva nu a declarat toata averea sa pentru a fi impozitata, atunci vin "baietii cu mapa" si-ti compara valoarea declarata cu cea constatata. Diferenta in plus este impozitata cu 16 la suta. Pana aici, sa spunem, totul este clar. Partea a doua a problemei, insa, este in ceata. Cei de la Fisc spun ca o data depistata averea nedeclarata vor face, dupa incasarea impozitului aferent, evident, o sesizare la procuratura. Daca procuratura si apoi instanta decid ca averea este ilicita, atunci ea va fi confiscata, principiu regasit si in celebra Lege 18. Dar, venim si ne intrebam, asupra caror averi licite sau ilicite se vor apleca inspectorii fiscali. Din nou, domnul Bodu lanseaza teorii interpretabile si chiar periculoase. Intr-un interviu acordat unui cotidian central, domnia sa mentiona clar, citez, sunt numeroase cazuri in care s-au acumulat averi fara plata impozitelor din diverse motive. Sa spunem ca au scapat de un prim filtru si ne-am hotarat sa introducem un al doilea filtru. In cazul in care constatam ca averea dobandita nu poate fi justificata, prin nivelul veniturilor declarate, atunci vom impozita partea care nu poate fi justificata.
Repet, un principiu corect, cu precizarea ca intr-o societate asezata. Va dau un exemplu. Somerul X, dat afara, prin disponibilizare colectiva de la uzina Y, fara sanse sa-si gaseasca un loc de munca, pleaca in anul 1996, atentie la an, la munca in Italia. Constructor la negru. Acolo ii pune Dumnezeu "mana in cap" si strange o suma frumusica. De ajuns ca dupa doi ani de "carca" sa revina in comuna sa si sa-si ridice o casa de casa cu termopane si un garaj unde-si "odihneste" Merzanu. Desigur ca atunci cand a revenit in tara, prin '98, nici prin gand nu i-a trecut sa treaca pe la Fisc sa dea zeciuiala. Acum in 2006, o vecina de-a lui, care de mult ii purta pica "imbuibatului", afla de Legea ilicitului, si face o sesizare precum ca omul nu inregistreaza venituri care sa justifice ce are in curte. Ce va face Fiscul atunci? Calculeaza cat valoreaza casa si cat a castigat fiscalizat disponibilizatul? Apoi impoziteaza diferenta nejustificata? Apoi sesizeaza Parchetul? Se demonstreaza ca prin munca la negru in strainatate a facut evaziune fiscala. Se confisca ce nu se justifica legal si fiscal, lasandu-i omului doar bucataria din chirpici a vechii case?
Vedeti cat de usor poate iesi altceva. Nu de alta, dar sunt cateva aspecte interesante care demonstreaza ca statul prin legiuitorii sai a incurajat si... legalizat evaziunea. Or, daca nu este interzis, inseamna ca este permis. Nu degeaba am dat ca an de referinta 1996. Atunci, hodoronc-tronc, cand a fost aprobata Legea nr. 115 din '96, legea controlului averilor demnitarilor, la articolul 40 s-a stipulat clar ca prin adoptarea legii se abroga intreaga Lege 18 din 1968. Exact a ilicitului. Cu alte cuvinte, omul de rand, in comparatie cu parlamentarul vizat de Legea 115, a scapat de prevederile Art. 1 din Legea 18 din 1968: "Dobandirea de bunuri prin alte mijloace decat cele cu caracter licit constituie o incalcare a principiilor eticii si echitatii socialiste si este interzisa". S-au gandit cei de la Fisc si la aceasta situatie. Tare mi-e frica sa nu intre pe mana lui Bodu decat "capsunarii", iar ceilalti sa-si vada de treaba.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.