PSD propune un proiect de lege privind separarea afacerilor de politica, prin care demnitarii sunt obligati sa-si abandoneze afacerile pe durata mandatului.
Cei vizati de proiectul pesedist sunt presedintele Romaniei, parlamentarii, membrii G
PSD propune un proiect de lege privind separarea afacerilor de politica, prin care demnitarii sunt obligati sa-si abandoneze afacerile pe durata mandatului.
Cei vizati de proiectul pesedist sunt presedintele Romaniei, parlamentarii, membrii Guvernului, secretarii si subsecretarii de stat, primarii si consilierii judeteni si locali, toti acestia nemaiputand sa fie actionari sau sa detina parti sociale la societatile de administrare. ""Concubinajul intre politica si afaceri trebuie sa inceteze. Imbogatirea nejustificata din politica este un cancer care roade din temelii democratia romaneasca. Acesta este un proiect dramatic si reprezinta un cutremur in moravurile societatii romanesti"", a prezentat presedintele partidului, Mircea Geoana, proiectul de lege, pe care PSD il supune dezbaterii publice. PREVEDERI. Geoana a precizat ca proiectul prevede obligatia demnitarilor de a isi declara afacerile pe perioada mandatului si de a-si numi un administrator independent care sa ii reprezinte in adunarile generale sau consiliile de administratie ale societatilor comerciale unde sunt actionari. Proiectul interzice preluarea afacerilor de catre rudele pana la gradul II si totodata prevede o serie de sanctiuni. Astfel, pentru nerespectarea cerintelor legii, demnitarii vor fi amendati cu sume de la 5.000 la 10.000 RON, iar cei care folosesc informatiile la care au acces datorita functiei pe care o detin, cu scopul de a obtine bani, bunuri sau alte foloase, sunt pedepsiti cu inchisoare de la 1 la 5 ani. Totodata, demnitarii care nu duc la indeplinire prevederile legii in termen de 90 de zile de la preluarea mandatului isi pierd functiile de demnitate publica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.