Activitatea din industrie, constructii, servicii si comertul cu amanuntul este in crestere. Comparand cele doua studii de conjunctura efectuate de Institutul National de Statistica in lunile ianuarie si februarie, observam ca de iesirea din sezonul r

Activitatea din industrie, constructii, servicii si comertul cu amanuntul este in crestere. Comparand cele doua studii de conjunctura efectuate de Institutul National de Statistica in lunile ianuarie si februarie, observam ca de iesirea din sezonul rece se bucura cel mai mult constructorii.
In ianuarie, acestia estimau pentru urmatoarele trei luni o tendinta de scadere a volumului productiei din sectorul lor de activitate (sold conjunctural -12%). Conform, insa, estimarilor pentru urmatoarele trei luni din luna februarie 2006, in activitatea de constructii se va inregistra o tendinta ascendenta a volumului productiei (sold conjunctural +30%).
Soldul conjunctural reprezinta diferenta procentuala intre alternativele extreme (% crestere - % scadere) si exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta.

IMM-urile din industrie, mai optimiste

Managerii din industrie estimau in februarie ca in urmatoarele trei luni volumul productiei din industria prelucratoare va creste, atat pe total (sold conjunctural +18%, fata de 10% in ianuarie), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor. Cresterea va fi mai intensa la intreprinderile mici (de pana la 50 salariati), conform soldului conjunctural de +23%.
Nu la fel sta situatia in constructii. Aici, cresterile cele mai semnificative pentru productie si stocul de contracte si comenzi se vor inregistra la intreprinderile mari, cu 500 salariati si peste (sold conjunctural +61%, respectiv +55%).

Comerciantii, mai sceptici

Daca, in ianuarie, 45% dintre managerii intreprinderilor comerciale credeau ca situatia lor economica va fi buna, in februarie doar 32% au mai avut aceasta opinie. 55% cred ca situatia va fi aproximativ aceeasi, 15% dintre repondenti estimand o scadere.
Managerii din sectorul de servicii, care au raspuns la ancheta de opinie in luna februarie a.c., estimeaza mentinerea tendintei pozitive, pe total activitate, a cererii de servicii pentru urmatoarele 3 luni (sold conjunctural +16%). Majoritatea repondentilor au apreciat ca cererea de servicii (cifra de afaceri) a firmelor a crescut (sold conjunctural +15%).
Intreprinderile mari (250 salariati si peste) au inregistrat un sold conjunctural de +34%, urmate de intreprinderile mijlocii (50 - 249 salariati) la care soldul conjuctural a fost de +27%.
In ceea ce priveste cresterea preturilor, aceasta este prognozata in toate sectoarele mentionate. In constructii, majorarea (sold conjunctural +47%) va fi in perioada urmatoare mai intensa fata de prognoza din luna precedenta (sold conjunctural +34%).
Privitor la numarul de salariati, studiul arata ca acesta va scadea in industrie, dar va creste in constructii si in comertul cu amanuntul. Managerii din servicii au prognozat pentru urmatoarele 3 luni, pe total sector, mentinerea unei tendinte de stabilitate a numarului de salariati (84% din opinii).


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.