Ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-a declarat ingrijorata, ieri, la Comisia de abuzuri din Senat, de "scenele cu incalcari de procedura" pe care le vede in dosarele care se mediatizeaza. Ministrul a mentionat ca analizarea abaterilor disciplinare
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, s-a declarat ingrijorata, ieri, la Comisia de abuzuri din Senat, de "scenele cu incalcari de procedura" pe care le vede in dosarele care se mediatizeaza. Ministrul a mentionat ca analizarea abaterilor disciplinare reprezinta una dintre atributiile Consiliului Superior al Magistraturii.
"Din ce am vazut eu din optica inspectiei CSM de pana acum, nu intervine nici inainte, nici dupa terminarea cauzei, pe ideea ca este independenta judecatorului sau a procurorului", a mentionat ea.
Monica Macovei a opinat ca, daca ar fi vorba de o incalcare crasa de lege, investigatia s-ar finaliza cu o propunere de actiune disciplinara. Macovei a spus ca, in cursul anului 2005, au fost facute mai multe plangeri impotriva magistratilor pentru incalcari de procedura, dar ca, potrivit solutiilor inspectiei, nu a fost gasit nimeni vinovat.
Potrivit ministrului, o alta cauza a acestui fenomen este faptul ca procedura penala este destul de complicata, in conditiile in care, in ultimii 16 ani, s-au pus "ici si colo" anumite prevederi, dar nu s-a facut un nou Cod de procedura penala, a carui elaborare necesita timp.
"M-am gandit, tot in urma acestor incalcari de procedura, sa prevedem expres o astfel de abatere disciplinara, incalcarea cu rea-credinta sau grava neglijenta a normelor de procedura", a spus demnitarul, care a adaugat ca CSM a fost "categoric impotriva" unei astfel de prevederi.
Ea a aratat ca, totusi, pentru astfel de cazuri exista o abatere disciplinara "atotcuprinzatoare", cum ar fi indeplinirea sarcinilor de serviciu cu rea-credinta sau grava neglijenta.
"Aici este un moment important pentru inspectia CSM, care trebuie sa gaseasca balanta intre independenta magistratilor si responsabilitate", a opinat ministrul Justitiei, care a fost de parere ca in acest moment "se are in vedere doar independenta".
Ea a facut aceste precizari raspunzand unei intrebari a senatorului PRM Viorel Dumitrescu, care a invocat frecventele incalcari de procedura atat in activitatea procurorilor, cat si in cea a judecatorilor. Dumitrescu a intrebat-o, in acest sens, pe Macovei care au fost masurile luate de Ministerul Justitiei pentru a sanctiona astfel de situatii.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.