Cea mai mare comunitate romaneasca din Cipru este de departe cea din Limassol. Aici se afla cei mai multi romani pe metru patrat. Mai mult, potrivit publicatiei Actualitatea Romaneasca, peste 200 de cetateni romani lucreaza in domeniul IT la firm
Cea mai mare comunitate romaneasca din Cipru este de departe cea din Limassol. Aici se afla cei mai multi romani pe metru patrat.

Mai mult, potrivit publicatiei Actualitatea Romaneasca, peste 200 de cetateni romani lucreaza in domeniul IT la firma cipriota Amdocs, cea mai mare firma de offshore din tara.
Ca o statistica, in Limassol si in imprejurimi traiesc aproximativ doua mii de romani. Si numarul lor continua sa creasca de la o zi la alta, pe masura ce managerii de la Amdocs aduc personal din Romania. La serviciu, in relatiile cu sefii ciprioti, conationalii nostri marturisesc ca folosesc limba engleza. ""Cum majoritatea birourilor sunt pline de romani, noi intre noi vorbim romana. Din toti romanii de aici foarte putini au invatat limba tarii in care se afla. Cipriota e diferita de limba greaca, asa cum este limba de peste Prut diferita de cea romana. Unii au mers la cursuri, dar limba nu s-a prins de ei"", declara unul dintre IT-istii de frunte. Cei care au venit la Amdocs spun ca interviul cu cipriotii a fost extrem de usor. Important este sa ai incredere in tine si sa vorbesti fluent engleza.
PROGRAM DE DISCOTECA. Munca nu e totul insa pentru romanii din regiunea cipriota. Cand vine vorba de distractie, ei prefera barurile sau terasele din zona turistica a orasului sau cele de pe malul marii. In week-end... obligatoriu program de discoteca in aer liber. ""Seara, in functie de vremea de afara, ies in oras sau ma intalnesc cu alti romani la cineva acasa la un vin fiert, o mancare mexicana sau pizza. Daca stam in casa, de obicei jucam o carte, rummy sau monopoly"", a declarat Lucian Preda, un roman din Limassol si angajat al companiei IT Amdocs. O alta distractie pentru romanii este minifotbalul. Intrebat daca au locuri speciale de intalnire, Lucian a raspuns ca ""nu exista un loc anume. De-a lungul timpului am frecventat mai multe baruri la care, pentru o perioada mai lunga sau mai scurta de timp, am fost clienti fideli. Pot mentiona Big Ben (loc cunoscut si ca «my friend», deoarece avea un chelner foarte prietenos, mancare buna si relativ ieftina), Galatex, o strada cu mai multe discoteci in aer liber si Shakespeare, un local in care, pe timpul verii, lucra un roman"". (Anca Alexe)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.