Motto: Nici un fel de santaj penal nu-mi pune pumnul in gura.
Proiectul politic al Partidului Democrat, desenat in taina de Traian Basescu, este extrem de interesant. Constatand ca fuziunea cu liberalii e imposibila, cel putin in varianta pe ca
Motto: Nici un fel de santaj penal nu-mi pune pumnul in gura.
Proiectul politic al Partidului Democrat, desenat in taina de Traian Basescu, este extrem de interesant. Constatand ca fuziunea cu liberalii e imposibila, cel putin in varianta pe care o doreau fruntasii acestui partid, desigur ca singura solutie pentru a putea sa ramana la putere in orice varianta este o incercare aproape disperata de a se tranforma, asa cum arata ziarul Ziua in editia de ieri, in "formatiune balon". Obiectivul este extrem de precis. Atragerea, prin orice mijloace - treptat, acestea vor fi pe rand identificate - a tuturor persoanelor, politicieni ori reprezentanti ai administratiei publice, dar si a partidelor mai mici, catre PD. In acest fel, efectul poate fi o remarcabila constructie, in jurul careia sa poata fi creata o majoritate parlamentara. PNL urmand sa fie sanctionat drastic, prin aruncarea in iadul opozitiei. Pentru a vedea in ce masura PD are sau nu sansa de a reusi intr-un timp rezonabil si pentru a raspunde la intrebarea daca in final efectul va fi benefic sau malefic pentru societatea romaneasca, trebuie sa vedem in prealabil ce obiective finale vizeaza PD, dincolo de cucerirea puterii politice si daca mijloacele pe care le utilizeaza pentru realizarea partidului "balon" nu sunt cumva atat de nocive, incat pot periclita chiar scopul proiectului. Romanii vor avea parte, prin prestatia urmatoare a Partidului Democrat, de o formatiune cu caracter integrator sau efectul va fi de tip terminator, sub aspectul echilibrului democratic?
Esential este sa identificam formatiunile si categoriile de persoane care ar putea fi interesate sa raspunda afirmativ invitatiei PD. In primul rand, putem pune la socoteala partide mici, fara prea mari sanse de a trece stacheta parlamentara la alegerile din 2008. Si, deci, interesate sa se lipeasca de un partid mai mare. Aici pot fi vizate, din motive diferite, Partidul Noua Generatie, condus de Gigi Becali, Partidul Initiativa Nationala, condus de Cozmin Gusa si PPCD, inca sub conducerea lui Ciuhandu. Daca se va intampla astfel, PD va functiona ca un partid aspirator care, pana la urma, va indeplini o functie pozitiva. Si anume, va reduce numarul partidelor din Romania. Probabil ca va putea deveni mai convingator ca partid de dreapta si va avea acces in familia popularilor europeni. Acolo unde, pana una alta, usa i-a fost trantita in nas. Dar doar cu acesti aliati, lipsiti aproape in totalitate de parlamentari, este limpede ca PD nu va putea construi o majoritate cu care sa poata guverna si pregati eventualul succes al alegerilor din 2008. Asa ca, in paralel, s-a produs si o apropiere semnificativa de PRM. Nici asa, insa, PD nu atinge masa critica pentru a guverna. Iar Basescu, artizanul din umbra al intregii operatii are, in primul si in primul rand, nevoie de un guvern propriu. Acum mai mult decat niciodata, pentru ca joaca cu toate cartile. Si cu toate resursele. In sistemul totul sau nimic. De aceea, pentru PD este obligatoriu sa poata atrage parlamentari ramasi, din diferite motive, in afara grupurilor din Senat si Camera, precum si parlamentari care, pentru moment, apartin altor partide. Si care, odata atrasi la PD, ar mari forta acestuia pana la atingerea masei critice de care vorbeam. In plan local, urmeaza sa se procedeze identic.
Dar cine sunt persoanele care pot fi astfel deturnate, urmand sa imbratiseze noua ideologie de dreapta, populara? Si prin ce mijloace pot fi ei atrasi? Unii, putini, se simt parasiti de propriile formatiuni, de care s-au indepartat in mod sincer. Sunt asemenea persoane si in PNL, si in PSD si in PC si, cu siguranta, chiar si in UDMR. Dar si numarul acestora este nesemnificativ, cand vorbim de o majoritate parlamentara. PD trebuie sa recurga la alte resurse. Cea mai importanta si la ordinea zilei este teama. Pe masura ce promisiunea luptei impotriva coruptiei si criminalitatii economico-financiare esueaza in isterie penala, devine din ce in ce mai evident ca frica de deschiderea promta de catre procurori a unor dosare si cercetari penale, care pot afecta dramatic, pe drept sau pe nedrept, imaginea unor oameni politici, ii poate determina pe multi sa-si abandoneze, sub santaj, propriile partide. Pentru a trece, cu arme si bagaje, la PD. O umbrela de vreme rea.
Daca asa se va intampla, atunci noua constructie politica realizata in mod cronofag va fi de tip clientelar, doctrina politica estompandu-se si transformandu-se, de fapt, doar in pretext. In simpla motivatie de tip moral. S-ar repeta in oglinda ceea ce a facut PSD in trecut, cu deosebirea, insa, ca acesta, inainte de a incerca sa devina partid stat, era totusi cea mai mare formatiune politica din Romania care putea guverna singura. Daca in aceasta directie se indreapta PD, atunci mai poate exista o consecinta. In loc sa isi indeplineasca un rol integrator, absorbind partide mici si lideri talentati, PD ar juca un rol terminator in raport cu pluripartitismul si principiile competitiei democratice. Si, in plus, s-ar descalifica moral, pentru ca persoanele atrase in partid nu ar fi alese dupa criterii etice, ci dimpotriva. PD s-ar trezi sub asaltul oamenilor pe care, cel putin declarativ, i-a dispretuit si i-a urat.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.