Increderea in economia zonei euro a crescut, in februarie, la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, cu toate ca somajul din Franta si Germania se mentine peste estimari, informeaza Reuters.
Indicele calculat de Comisia Europeana privind

Increderea in economia zonei euro a crescut, in februarie, la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, cu toate ca somajul din Franta si Germania se mentine peste estimari, informeaza Reuters.
Indicele calculat de Comisia Europeana privind increderea in economie, care evalueaza opinia consumatorilor, a oamenilor de afaceri din industrie si servicii, sectorul de retail si domeniul constructiilor, confirma tendinta ascendenta a economiei din zona euro. Indicatorul s-a majorat de la 101,5 puncte, in ianuarie, la 102,7 puncte, peste estimarile analistilor, de 102,5 puncte.
Totusi, somajul din Franta a crescut la 9,6% din forta de munca, in ianuarie, de la 9,5% in decembrie 2005, contrazicand previziunile privind o stagnare.
De asemenea, in Germania, scaderea somajului ajustat la factorii sezonieri a fost de 5.000 de persoane, sub asteptari, la 4,695 de milioane persoane, potrivit datelor Biroului Federal pentru Munca. Analistii se asteptau ca declinul sa fie de 20.000 de persoane. Economistii atribuie ritmul lent al reducerii somajului temperaturilor scazute care afecteaza activitatile din domeniul constructiilor si cel al agriculturii.
"Datele referitoare la increderea in economie reprezinta noi dovezi privind relansarea si extinderea activitatilor, care au efect si asupra populatiei", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene. Redresarea economica a fost pusa sub semnul intrebarii din cauza datelor nesatisfacatoare referitoare la ritmul de dezvoltare aferent ultimului trimestru al anului trecut. Economia Germaniei, cea mai mare din zona euro, a stagnat, in timp ce Franta a inregistrat un avans de numai 0,2%.

BCE ar putea creste dobanda de referinta

Principalul factor care a stat la baza cresterii economice sub asteptari a fost nivelul redus al cererii de consum. Studiul realizat de Executivul comunitar arata insa ca increderea consumatorilor a crescut in februarie cu un punct, la cel mai ridicat nivel consemnat dupa jumatatea anului 2002, in timp ce situatia s-a imbunatatit si in industrie si sectorul de retail.
Astfel, consumatorii au fost mai optimisti in Franta, Italia, Portugalia si Finlanda, contribuind la imbunatatirea indicelui aferent zonei euro. Indicele privind increderea oamenilor de afaceri aproape s-a dublat, de la 0,34 puncte in ianuarie, la 0,61 puncte, atingand la randul sau cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani. Imbunatatirea indicatorilor mareste sansele ca Banca Centrala Europeana sa decida majorarea dobanzii de referinta, in cursul unei reuniuni planificate pentru joi, mai ales in urma aprecierii inflatiei din luna ianuarie. Economistii considera insa ca discrepanta dintre optimismul sondajelor si cresterea economica nesatisfacatoare ar putea determina banca centrala sa amane aprecierea dobanzilor pentru luna iunie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.