In ciuda divergentelor care exista intre ei, liderii Coalitiei s-au intalnit marti la Palatul Victoria pentru a discuta despre prioritatile legislative din perioada imediat urmatoare. In cadrul acestei intalniri, principalele subiectele abordate au f

In ciuda divergentelor care exista intre ei, liderii Coalitiei s-au intalnit marti la Palatul Victoria pentru a discuta despre prioritatile legislative din perioada imediat urmatoare. In cadrul acestei intalniri, principalele subiectele abordate au fost Statutul minoritatilor, starea migratiei politice, finantarea partidelor politice si infiintarea fundatiei "Gojdu".
Dupa lungi discutii, acestia au stabilit ca, pe baza unei intelegeri de principiu, saptamana viitoare sa gasesca solutii pentru problemele ramase "in suspensie" la statutul minoritatilor. In acest sens, se vor folosi "ca baza de compromis" toate documentele europene existente in materie de minoritati.

UDMR, in continuare nemultumita de colegii democrati
Pentru UDMR, insa, lucrurile au mers prea departe in ceea ce priveste nehotararea colegilor democrati. Liderii Uniunii au inceput sa dea semne de nerabdare, chiar presedintele Marko Bela a afirmat, cu o saptamana in urma, ca partidul sau nu mai este dispus sa accepte nicio initiativa a democratilor cu care ei nu sunt de acord pana ce acestia nu vor lua o hotarare in privinta statutului minoritatilor.
Acesta a recomandat reprezentantilor PD sa tina cont de faptul ca formarea unui pol de centru dreapta si a unui partid popular nu se poate realiza fara sprijinul UDMR. "As recomanda cu toata seriozitatea colegilor sa inceapa crearea unui astfel de pol prin schimbarea propriei atitudini fata de diverse probleme, cum ar fi, spre exemplu, legea privind statutul minoritatilor si relatia cu UDMR", a mai spus Marko Bela.

Teodor MeleScanu: "E imoral sa migrezi politic!"
In cadrul discutiilor, unul dintre subiectele care a reusit "sa aprinda spiritele" a fost cel legat de stoparea migratiei politice. "E imoral sa migrezi politic. Noi ne vom mentine asupra pozitiei si vom sprijini legea sa treaca prin Senat, la Curtea Constitutionala. Totodata, suntem hotarati sa gasim si alte modalitati ca sa stopam acest femomen imoral si antidemocratic", a declarat vicepresedintele PNL, Teodor Melescanu.

Transparenta, inainte de toate
Tot o decizie de principiu s-a luat si in privinta cresterii transparentei finantarii partidelor politice. Astfel, Coalitia a convenit ca guvernul sa prezinte un set de amendamente la actuala lege a partidelor politice privind finantarea acestora. Pe de alta parte, Guvernul a decis sa initieze un proiect legislativ privind averile demnitarilor dobandite ilegal sau care nu pot fi justificate.

Cine "tine" cu Gojdu?
De asemenea, infiintarea fundatiei Gojdu, intens dezbatuta marti in Parlament, a fost si ea pe ordinea de zi a Consiliului Coalitiei.
Potrivit lui Melescanu, Coalitia majoritara sprijina ideea formularii unei declaratii in care sa se precizeze foarte clar "ca adoptarea acestui acord nu va aduce niciun prejudiciu pentru fundatia Gojdu din Sibiu". "Dorim ca la nivelul Parlamentului sa putem conveni odata cu ratificarea acordului si o declaratie in acest sens", a mai adaugat vicepresedintele PNL. Dupa cum se stie, Parlamentul nu a adoptat inca ordonanta referitoare la acordul romano-maghiar privind fundatia Gojdu. Deputatii au prelungit teremenul pentru aprobare pana pe data de 14 martie. Partidele parlamentare au avut discutii tensionate si contradictorii pe aceasta tema inca de la dezbaterile din cadrul comisiilor de specialitate.
In acest context, conservatorul Sergiu Andon a propus ca, prin acordul incheiat intre Romania si Ungaria, sa nu fie atinse drepturile care decurg din testamentul lui Emanuil Gojdu. Deputatul PRM, Lucian Bolcas declara, insa, ca un acord de acest fel nu poate fi modificat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.