Dupa o lunga perioada de tacere, Ion Iliescu iese la rampa si transmite un mesaj voalat de schimbare a conducerii social-democrate, pe motiv ca actualii lideri s-au compromis moral in fata electoratului. "Scaderea stangii in optiunile populatiei a fo
Dupa o lunga perioada de tacere, Ion Iliescu iese la rampa si transmite un mesaj voalat de schimbare a conducerii social-democrate, pe motiv ca actualii lideri s-au compromis moral in fata electoratului. "Scaderea stangii in optiunile populatiei a fost cauzata de compromiterea morala a PSD si a liderilor acestui partid", a fost declaratia rostita de senatorul PSD marti seara, la finalul unei sedinte a Organizatiei PSD Bucuresti, transmite Mediafax. Supararea lui Iliescu pleaca de la faptul ca intregul partid social-democrat este obligat sa suporte "consecintele pierderii de suport si de autoritate morala a unor lideri ai PSD". In consecinta, Iliescu vede planul sau mai vechi cu Petre Roman, de coagulare a unui pol de stanga, ca un colac de salvare pentru PSD. De altfel, Iliescu a preluat de ceva vreme initiativa de refacere a stangii, iar scaderea partidului in sondaje nu face decat sa-i deschida calea pentru punerea in practica a acestui proiect. Actiunea demarata de Iliescu si de Roman vine de fapt sa confirme incapacitatea aripii reformatoare din PSD, in frunte cu Mircea Geoana, de a face curatenie in PSD. In consecinta, Iliescu a tras marti seara un semnal de alarma foarte clar: daca partidul nu va fi deschis acestui proiect de refacere a stangii, atunci se va compromite definitiv. Mai mult, senatorul PSD a deschis si o noua tema de discutie: incorporarea Fortei Democrate in formatiunea social-democrata. "Nu s-a pus o asemenea problema inca, insa, in perspectiva, nu se stie", a spus Iliescu.
Dezbateri pe stanga
Fostul presedinte al PSD a incercat sa treaca cu vederea ca Mircea Geoana a boicotat o dezbatere pe care Petre Roman dorea s-o organizeze in urma cu cateva zile, eveniment la care urma sa participe si Iliescu. Geoana l-a sunat atunci pe liderul Fortei Democrate si i-a cerut sa amane dezbaterea. Roman a acceptat, declarand ca nu vrea o confruntare a stangii ci o coagulare a acestor forte. Ulterior, presedintele PSD a recunoscut public si chiar s-a mandrit cu acest sabotaj, sustinand chiar ca nu Forta Democrata a lui Roman ar trebui sa initieze o dezbatere despre stanga, ci PSD. Geoana a spus ca saptamana viitoare, cand va fi reprogramata aceasta actiune, aceasta ar trebui sa aiba loc sub egida unei fundatii neutre - Fundatia "Friedriech Ebert" sau a Institutului Social Democrat (ISD) - condus de pesedistul Adrian Severin. Iliescu, in schimb, a sustinut ca motivul amanarii dezbaterii organizate de Roman a fost de fapt imposibilitatea unor invitati de a fi prezenti la discutii. Referindu-se la intentia lui Geoana ca in dezbaterea privind stanga romaneasca sa fie implicata in mod obligatoriu societatea civila, Ion Iliescu a declarat: "Nu trebuie sa ne legam de niste cadre rigide in acest sens". El a mai spus ca Roman este unul dintre oamenii care se situeaza in spectrul stangii, dar ca oricine este binevenit in aceasta constructie."Nu este vorba despre construirea unui nou partid, alternativa la partidul existent. Este vorba despre o platforma mai larga, care sa reuneasca oameni cu orientare de stanga si acest lucru trebuie sa se reflecte si in planul societatii civile", a mai declarat Ion Iliescu. El a mai spus ca ideea acestei dezbateri a fost de a pune in discutie soarta stangii romanesti si perspectivele ei.
Ingrijorare la partid
De altfel, tema stangii, problemele de credibilitate si scaderea din sondaje urmau sa fie dezbatute ieri dupa-amiaza si in interiorul PSD, la sedinta Biroului Permanent National al partidului. Liderii PSD au fost ingrijorati de pierderea a cel putin sase procente in sondaje ca urmare a scandalurilor in care au fost implicati liderii PSD si a drumurilor lor la DNA. Din acest motiv, conducerea social-democrata a decis sa puna batista pe tambal si sa nu mai comenteze oficial nici unul dintre subiectele care ar putea afecta imaginea partidului. In consecinta, PSD urma sa iasa ieri in conferinta de presa cu teme variante care sa nu aiba nimic in comun cu scandalurile din partid. Pesedistii doreau sa se arate interesati mai mult de "problemele reale" ale romanilor si sa comenteze oficial declaratii precum cele ale premierului Tariceanu despre pensii sau alte teme asemanatoare. In spatele usilor inchise insa, conducerea social-democrata ar fi urmat sa analizeze situatia din Camera Deputatilor, unde grupul PSD a votat impotriva cererii de perchezitie a caselor lui Adrian Nastase si pasul urmator: optiunea din plen. In trecut, indemnul liderilor pesedisti a fost clar: fiecare voteaza dupa pofta inimii. De altfel, singurul care a comentat situatia din Camera a fost secretarul general al PSD, Miron Mitrea, care a spus ca votul a fost previzibil. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.