Nu va nelinistiti, nu este vorba de vreun concept care sa se refere la vreun fel de autoguvernare locala sau o autonomie care sa aduca atingere unitatii nationale. E vorba despre un concept pragmatic si care nu numai ca nu aduce atingere autoritatii
Nu va nelinistiti, nu este vorba de vreun concept care sa se refere la vreun fel de autoguvernare locala sau o autonomie care sa aduca atingere unitatii nationale. E vorba despre un concept pragmatic si care nu numai ca nu aduce atingere autoritatii Guvernului, ci dimpotriva, il ajuta sa si-o exercite pe a sa. Caci autoritate inseamna mai ales ordine si eficienta. Prea multa ordine fara eficienta duce la autoritarism. Iar eficienta, fara suportul ordinii, duce la anarhie.
O tara se guverneaza prin legi si prin acte ale Guvernului, dar se guverneaza si in plan regional si local. De aceea, atunci cand evaluam modul de aplicare a programului de guvernare trebuie sa avem in vedere si felul in care principiile si prioritatile acestui a se regasesc la celelalte nivele. In ce priveste, mai ales, alegerile parlamentare si cele locale, candidatii se pot legitima mai ales prin ceea ce s-a realizat in plan local, si asta in primul rand datorita faptului ca pe alegatori ii intereseaza mai ales ce se intampla in comunitatea in care traiesc.
Guvernarea locala presupune, in primul rand, definirea obiectivelor prioritare in plan local. Ele se configureaza pe prioritatile nationale in ce priveste domeniile, anume educatie, sanatate, infrastructura, agricultura si cultura. Intre aceste obiective sunt cateva importante pentru fiecare judet sau regiune, cum ar fi modernizarea aeroporturilor, sosele de centura, construirea de poduri (ca cel dintre Macin si Braila) etc., dar si obiective de mai mica amploare dar foarte importante pentru comunitate.
Agenda locala trebuie apoi pusa in corespondenta cu programele investitionale nationale, astfel incat acestea din urma sa fie apoi defalcate pe fiecare judet. Odata stabilite criteriile de eligibilitate, fiecare judet, prin administratia locala trebuie sa vegheze ca fondurile alocate sa fie absorbite in totalitate.
Ar putea parea o prezentare generala. Totusi, conceptul de guvernare locala este deosebit de util, iar aplicarea sa oportuna, caci in anul acesta se deruleaza numeroase proiecte investitionale nationale, poate mai multe ca oricand din 1990 si pana acum. In ce priveste infrastructura exista programul privind construirea de autostrazi si modernizare de drumuri nationale care beneficiaza de la buget de o suma de trei ori mai mare decat anul trecut (peste 2 miliarde de euro). Exista, de asemenea programul denumit "Poduri si podete", directionat pe mediul rural. In ce priveste educatia exista programul de modernizare a invatamantului romanesc care presupune alocarea pentru investitii in educatie de circa 1,1 miliarde de euro. Din aceste sume 400 de milioane de euro ar urma sa fie destinate invatamantului universitar, iar 700 de milioane de euro invatamantului preuniversitar, din care cel putin 400 milioane de euro pentru mediul rural. Utilizarea acestor sume este destinata construirii de 80 de campusuri preuniversitare, de 40 de scoli de arte si meserii, de achizitionare de computere pentru toate scolile din Romania, de reabilitarea scolilor existente si terminarea celor aflate in constructie.
Programele privind sanatatea au in vedere, pana in anul 2008, construirea de opt spitale regionale si de douazeci de spitale de urgenta (nu neaparat in sedii cu totul noi). Programele culturale prevad 250 de milioane de euro pentru prezervarea patrimoniului cultural si 100 de milioane de euro pentru asezamintele culturale din mediul rural. Iar pentru acest an programul Fermierul aloca agriculturii romanesti circa 180 de milioane de euro pentru dezvoltarea fermelor. La aceste programe se adauga alte programe anuntate deja finantate de organisme financiare internationale (500 de milioane de euro de la Banca Mondiala pentru modernizarea retelelor urbane si informatice), peste 600 de milioane de euro prin fondul SAPARD etc. Ei bine absorbtia tuturor acestor programe necesita o buna guvernare locala.
Iar buna guvernare presupune intelegere politica intre partenerii de alianta. Cred ca, intre doua discutii privind viitorul aliantei de guvernare si printre reactii emotionale, ar trebui sa ne aplecam cu bagare de seama asupra aplicarii acestor programe si, cel putin in ce le priveste, sa lasam patimile deoparte. Altminteri, discutiile despre viitorul politic, indiferent in ce directii, ar putea ramane fara temei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.