Reprezentantii companiilor de brokeraj sustin modificarea procedurilor privind impozitarea castigurilor bursiere obtinute de persoanele fizice, astfel incat acestea sa prezinte o declaratie pe propria raspundere referitoare la data dobandirii actiuni
Reprezentantii companiilor de brokeraj sustin modificarea procedurilor privind impozitarea castigurilor bursiere obtinute de persoanele fizice, astfel incat acestea sa prezinte o declaratie pe propria raspundere referitoare la data dobandirii actiunilor si pretul de cumparare. Acest sistem ar facilita stabilirea impozitului, in conditiile in care registrele actionarilor nu pot furniza informatiile necesare, a declarat, ieri, presedintele Asociatiei brokerilor, Dan Paul, la o intalnire a reprezentantilor pietei de capital cu secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Catalin Doica. Codul Fiscal prevede doua cote de impozit pentru castigurile obtinute pe piata de capital, de 1% si 16%, in functie de perioada detinerii titlurilor. Cota de 1% se aplica asupra castigului realizat din vanzarea actiunilor detinute mai mult de un an dupa 1 iunie 2005, in timp ce nivelul de 16% se aplica pentru castigurile din vanzarea de valori mobiliare cumparate dupa 1 iunie 2005 si instrainate dupa 1 ianuarie 2006, intr-un interval mai mic de un an de la data dobandirii. In prima varianta, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine societatilor de intermediere. Pentru cota de 16%, persoana care detine si tranzactioneaza titlurile de valoare va trebui sa calculeze si sa vireze impozitul, pana la data de 25 ianuarie a anului urmator pentru anul fiscal incheiat. "In conditiile in care Regisco nu vrea sa ne furnizeze date, cei care obtin castiguri pe piata de capital ar trebui sa faca declaratii pe propria raspundere in care sa mentioneze data de dobandire a titlurilor. Sa se stabileasca care este raspunderea brokerilor si a contribuabililor. Nu vrem sa raspundem noi pentru ce au facut altii. In plus, brokerii nu sunt perceptori fiscali", a afirmat Dan Paul. Directorul general al Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, a aratat ca necesitatea completarii unei declaratii pe propria raspundere este justificata in anumite cazuri exceptionale, cum ar fi dobandirea titlurilor prin mostenire, majorari de capital, dividende, acordarea de actiuni gratuite, sau in urma procesului de privatizare in masa, pentru care nu exista un istoric si nu poate fi determinata perioada de detinere a titlurilor si pretul de achizitie. La randul sau, vicepresedintele comisiei Buget-Finante din Camera Deputatilor, Gratiela Iordache, a afirmat ca aceasta declaratie ar trebui considerata un document justificativ, asa cum se intampla in SUA. Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Catalin Doica, a precizat ca acest sistem ar putea fi aplicat, cu conditia ca autoritatile fiscale sa poata verifica ulterior corectitudinea informatiilor. "Organele fiscale trebuie sa poata stabili daca declaratia este corecta. Daca va fi acceptata, aceasta propunere trebuie introdusa in acest an, pentru a face sistemul cat mai functional", a spus Doica.
Impozitul diferentiat ar putea fi mentinut
Pe de alta parte, Doica a mentionat ca veniturile obtinute din tranzactiile pe piata de capital ar putea fi taxate in continuare cu cote diferentiate in functie de perioada de detinere a actiunilor, daca reprezentantii pietei de capital vor aduce argumente "corecte si eficiente". Potrivit secretarului de stat din Finante, proiectul de modificare a Codului Fiscal este in curs de finalizare si urmeaza sa fie inaintat Guvernului pentru aprobare pana la sfarsitul acestei luni. Ulterior, Codul Fiscal va intra in dezbatere parlamentara, iar noile prevederi se vor aplica de la 1 ianuarie 2007. Cea mai recenta varianta de modificare a Codului Fiscal, prezentata de Ministerul Finantelor in luna noiembrie a anului trecut, propune ca investitorii sa achite, din anul 2007, un impozit de 16% din castig.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.