Asociatia Nationala pentru protectia Investitorilor a transmis ieri un comunicat in care acuza CNVM de favorizarea Safi Invest.
Fondul SAFI Invest a declansat, la 20.02.2006, o Adunare Generala a investitorilor FOA cu scopul de a obtine accep
Asociatia Nationala pentru protectia Investitorilor a transmis ieri un comunicat in care acuza CNVM de favorizarea Safi Invest.
Fondul SAFI Invest a declansat, la 20.02.2006, o Adunare Generala a investitorilor FOA cu scopul de a obtine acceptul acestora pentru incadrarea fondului in prevederile Legii 297/2004 si ale Reg. CNVM 15/2004, se mentioneaza in comunicat.
Desi perioada prevazuta de lege pentru incadrarea tuturor fondurilor a fost extrem de lunga (18 luni), aceasta a expirat la 27.01.2006, fara ca FOA sa poata fi incadrat intr-unul din tipurile de fonduri inchise prevazute de Reg. CNVM 15/2004, emis in aplicarea legii. Dupa data limita, SAFI Invest a convins CNVM sa emita un alt act administrativ de autoritate (Instructiunea 2/2006), prin care CNVM a creat noi tipuri de fonduri inchise, printre care unele la care unitatea de fond sa aiba o valoare extrem de mica, in asa fel incat sa corespunda valorii unitatii de fond a FOA. Mentionam ca valori ale unitatii de fond de 2,5 RON nu exista nicaieri in lume la fondurile de tip inchis, asa cum sunt cele prevazute in Instr. 2/2006 la care se doreste incadrarea FOA, in conditiile in care CNVM pretinde ca a armonizat, in ultimii 2 ani, legislatia romaneasca cu cea din UE. Totodata, prin aceasta instructiune s-a creat o noua perioada de 45 de zile, in afara legii, pentru a forta incadrarea FOA in prevederile Legii 297/2004.
Astfel de masuri fortate au fost necesare deoarece FOA, cu toate masurile arbitrare luate de CNVM, in ultimii ani, pastreaza caracteristicile unui fond deschis de investitii, respectiv valoare mica a unitatii de fond si numar foarte mare de investitori. Cunoscand faptul ca fondurile inchise se caracterizeaza printr-un numar mic de investitori care investesc sume mari, pe termen lung, la o valoare mare a unitatii de fond, este evident ca masurile luate de CNVM pentru incadrarea FOA in categoria fondurilor inchise sunt abuzive si ilegale.
Ceea ce este mai rau este ca SAFI Invest doreste sa impuna tuturor investitorilor rezultatele consultarii, prin modul de validare a rezultatelor acesteia, chiar si celor care nu vor fi de acord cu noua incadrare a FOA ca fond inchis, daca voturile impotriva vor fi in minoritate. Aceasta situatie se datoreaza exclusiv CNVM, care admite de regula convocarea consultarilor la FOA fara o informare corecta a investitorilor, in conditii ilegale de organizare a consultarii si de validare a rezultatelor si fara participarea ANPI, incalcand chiar sarcinile atribuite prin legea sa de functionare. Mai mult, CNVM a emis si emite acte administrative de autoritate in afara legii, spre uzul exclusiv al FOA, cu intentia vadita de a mentine acest fond in activitate in pofida dorintei investitorilor.
Un astfel de comportament din partea CNVM se explica doar prin multiplele vinovatii ale acestei institutii in legatura cu activitatea FOA, inca de la infiintare, vinovatii pe care CNVM doreste sa le musamalizeze cu orice pret, chiar in conditiile in care acestea au fost permanent aduse la cunostinta opiniei publice si atacate in justitie, de catre ANPI.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.