Peste o suta de persoane au organizat marti o actiune de protest in fata Garii Maritime, Sediul CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, nemultumite ca de la 1 martie trebuie sa achite integral o taxa de intrare in Portul Constanta, in valo
Peste o suta de persoane au organizat marti o actiune de protest in fata Garii Maritime, Sediul CN Administratia Porturilor Maritime SA Constanta, nemultumite ca de la 1 martie trebuie sa achite integral o taxa de intrare in Portul Constanta, in valoare de 6 milioane de lei vechi pe an.
Cheltuielile mari pe care trebuie sa le suporte Administratia Portuara pentru asigurarea conditiilor optime de activitate pe platforma Portului Constanta a impus majorarea tarifelor pentru utilizarea domeniului portuar, incepand chiar din luna februarie a acestui an.
Presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor Portuare, Petre Costel, a declarat ca sindicatul nu are nici o implicare in declansarea acestei actiuni de protest, insa, potrivit contractului colectiv de munca pe ramura transporturi, intrarea in Portul Constanta ar trebui sa fie gratuita pentru toti angajatii de pe platforma portuara.
Reprezentantii CN APM SA Constanta sustin ca, desi participantii la acest protest nu sunt salariati ai companiei, acestia reclama in mod abuziv faptul ca nu accepta propunerea avansata de conducerea Administratiei Portului in legatura cu conditiile de eliberare a permiselor de acces in Portul Constanta pentru anul 2006.
Protestatarii au produs cele mai mari blocaje la Portile 3, 5 si 6 ale Portului Constanta, pe unde traficul este mai mare avand in vedere ca in zonele respective se afla mari societati comerciale. Situatia a determinat conducerea regiei locale de transport in comun sa modifice traseul liniei 2, care circula pe langa Poarta 5 si Poarta 6. Alti angajati au reusit sa intre cu masinile pe la Poarta 1, insa au fost avertizati ca li se permite accesul pentru ultima oara, fara a achita taxa. Oamenii nu au fost lasati sa intre cu masinile pe portile de acces in port, pentru a ajunge la serviciu, iar cei care detineau legitimatii de liber acces nu au putut trece din cauza aglomeratiei create, transmite Mediafax.
"Taxele nu trebuie platite de catre angajati, ci de catre companiile care presteaza servicii in port, iar greva de ieri nu a fost autorizata. Noi am sesizat organele abilitate sa ia masuri", au precizat oficiali ai Administratiei Porturilor, adaugand ca nu au mai majorat de la 1 aprilie 2005 taxele pentru navele ce vin si pleaca din cel mai important port autohton (acces, cheiaj si bazin).
Directorul Administratiei Porturilor Maritime (APMC), Mircea Banias, a ajuns la una dintre portile de acces in port, iar in urma discutiei cu persoanele care au protestat, accesul in zona a fost permis fara plata taxei de intrare. Banias a mentionat, insa, ca nu va renunta la decizia de instituire a taxei de acces in Portul Constanta.
In urma discutiei purtate cu sindicatele, conducerea CN APM SA Constanta a prezentat, totusi, mai multe variante de reglementare a conditiilor de acordare a permiselor de acces in port, iar una dintre ele prevede reducerea taxei cu 50%.
Astfel, salariatii societatilor de operare portuara vor avea permis de acces in port contra sumei de trei milioane, platibili in patru transe; de asemenea, angajatii care nu beneficiaza de transport gratuit asigurat de angajator vor avea permis gratuit in port.
"Consideram aceasta propunere mai mult decat rezonabila si ne exprimam surprinderea ca in loc de un raspuns oficial din partea FNSP Constanta, a avut loc aceasta actiune neautorizata", a mai declarat Mircea Banias.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.