Intr-o sesiune plenara care a batut recordul la capitolul viteza, parlamentarii europeni au votat o forma ""mutilata"" a directivei Bolkestein.

Legislativul european a adoptat ieri, dupa o prima lectura a textului si intr-o versiune mult mai ""diluata"", controversata directiva a liberalizarii serviciilor. Dupa un vot maraton de aproximativ doua ore, in care au fost luate in calcul peste 400 de amendamente, care au fost adaugate textului initial elaborat in 2004, 391 de europarlamentari au adoptat directiva amendata. 213 s-au declarat impotriva, in timp ce 34 de oficiali s-au abtinut.
COMPROMIS. Pentru a ajunge la un compromis, europarlamentarii au eliminat o serie de prevederi din directiva, care nu erau vazute cu ochi buni de unele statele membre si de grupurile parlamentare Ecologist si Comunist. Cea mai importanta decizie a oficialilor europeni a fost de a scoate complet din textul directivei Bolkestein ""principiul tarii de origine"", care prevedea ca prestatorii de servicii se supun legilor din statul din care provin, si nu celor in tara in care isi desfasoara, la un moment dat, o afacere. O serie de europarlamentari si comisarul pentru Piata Interna, Charlie McCreevy, s-a declarat foarte multumita de noua forma a directivei, considerand ca textului i-a fost data o dimensiune sociala.