Asa cum era de asteptat, in interiorul PNL se coaguleaza un curent puternic impotriva variantei PD de fuziune. Iar paratrasnetul acestor nemultumiti este chiar seful PNL, Calin Popescu Tariceanu, care a respins doar cu jumatate de gura oferta lui Emi

Asa cum era de asteptat, in interiorul PNL se coaguleaza un curent puternic impotriva variantei PD de fuziune. Iar paratrasnetul acestor nemultumiti este chiar seful PNL, Calin Popescu Tariceanu, care a respins doar cu jumatate de gura oferta lui Emil Boc. Daca pana acum impotriva renuntarii la doctrina liberala s-au pronuntat lideri precum seful liberalilor bucuresteni, Ludovic Orban sau Titu Gheorghioff, ieri a aparut ca varf de lance al acestui curent de opinie Crin Antonescu.
Acesta, presedinte al grupului PNL din Camera Deputatilor, a iesit ieri in fata cu un "Apel catre liberali" si a spus pe sleau ca este nemultumit de cum conduce partidul Tariceanu si a afirmat ca fuziunea cu PD ar insemna "moartea" PNL. Atacul a fost dublat cu un apel catre organizarea unui congres extraordinar, care sa hotarasca in privinta fuziunii si chiar si in privinta actualei conduceri.

Din 2002 n-am ales nimic

"Nu sunt multumit de felul in care Tariceanu conduce PNL. Ar fi bine ca presedintele Tariceanu sa schimbe ceva in modul in care conduce partidul. Daca nu, un congres extraordinar ar trebui sa il valideze pe Tariceanu la conducerea PNL sau sa schimbe modul lui de conducere", a spus liberalul.
Antonescu pare extrem de suparat si pe faptul ca pana acum democratia de partid a fost mai mult mimata, iar la congresele anterioare "se adoptau hotarari deja luate".
"Socotesc de datoria mea, ca si a tuturor membrilor PNL, sa nu adopt o atitudine pasiva si fatalista si sa nu accept ca soarta partidului sa fie decisa de aceiasi 5, 10, 15 sau 50 de oameni care l-au adus in aceasta situatie", a precizat Antonescu.
El a aratat ca liberalii au acum ocazia de a alege, lucru pe care nu l-au mai facut din 2002.
"Din 2002 n-am mai ales nimic. N-am ales BEX-ul lui Stolojan. N-am ales BEX-ul lui Tariceanu. N-am ales reprezentantii PNL in CNC-ul Aliantei. N-am ales primul-ministru. N-am ales ministrii", se arata in material.
Antonescu a acuzat si ca liberalii au aflat de la televizor ca nu mai au presedinte al PNL si candidat la presedintia Romaniei, care le sunt succesorii, ca vor fi alegeri anticipate, apoi ca nu vor fi alegeri anticipate si ca urmeaza sa fuzioneze cu PD.
"Nu putem astepta sa aflam de la televizor ca cel mai mare partid liberal din Europa (...) a fost dat disparut intr-o constructie politica ale carei nume, doctrina si proportii de impreunare sa fie stabilite de domnii Boc si Tariceanu, atunci cand va avea timp domnul Basescu", se arata in apel.
"Daca fuziunea ar avea loc in termenii propusi de PD, atunci noul partid ar deveni foarte curand un partid prezidential, un partid al lui Traian Basescu. Eu nu contest dreptul lui Basescu sa-si faca partid prezidential. Dar PNL nu are nici o obligatie sa devina asa ceva", a spus Antonescu.

Boc: Ramaneti liberali si in PPE

Tot ieri, Emil Boc a venit cu noi argumente pentru fuziunea PNL-PD, insa a tinut sa precizeze ca nu este vorba de un pistol pus la tampla liberalilor.
"Problema trebuia transata. A tergiversa, a discuta la infinit, fara sa faci nimic concret mi se pare pierdere de timp", si-a justificat Boc oferta de fuziune ce i-a prins aproape pe nepregatite pe liberali.
Pana acum, Alianta PNL-PD este perceputa ca o formatiune victorioasa, iar fuziunile se realizeaza pe fond de victorie, nu de infrangere, daca dorim sa fie eficienta. Nu este vorba de un pistol pus in tampla colegilor liberali, ci de un demers constructiv, a explicat liderul PD, Boc.
El si-a nuantat si oferta doctrinara si le-a transmis partenerilor de Alianta ca pot sa ramana liberali si in cadrul popularilor europeni. "In PPE exista partide de orientare liberala, FIDESZ, din Ungaria, Forza Italia si un partid din Polonia. Nu inseamna ca in noul partid care se va forma nu pot exista curente, unul popular si unul liberal, care sunt compatibile", a mai zis presedintele PD.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.