Avansul Produsului Intern Brut (PIB) s-a situat anul trecut la 4,7%, a afirmat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, confirmand astfel estimarile anterioare. Nivelul reprezinta putin peste jumatate din ritmul anului 2004, cand avansul economic a
Avansul Produsului Intern Brut (PIB) s-a situat anul trecut la 4,7%, a afirmat, ieri, premierul Calin Popescu Tariceanu, confirmand astfel estimarile anterioare. Nivelul reprezinta putin peste jumatate din ritmul anului 2004, cand avansul economic a fost de 8,3%.
Ministrul de stat Gheorghe Pogea anuntase, la jumatatea lunii ianuarie, ca potrivit datelor preliminare cresterea economica din 2005 a fost de 4,2-4,5% din PIB. El a precizat, potrivit Mediafax, ca avansul a fost cu mult sub estimarile autoritatilor, de 5,5-5,7%, principala cauza fiind vremea nefavorabila, care a impiedicat realizarea unor proiecte de infrastructura.
La randul sau, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Cristian Popa, a declarat, la acea data, ca ritmul de crestere a economiei s-a situat in 2005 la 4,5-5%, reusind sa recupereze o parte din pierderile provocate de inundatiile care au afectat productia agricola.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, declaratia de ieri a premierului a fost facuta in cadrul unui forum de afaceri romano-turc desfasurat la Istanbul, la care Tariceanu a prezentat proiecte de investitii pentru anul curent si a mentionat o serie de "evolutii importante" care au avut loc in ultima perioada in Romania. Dintre acestea, primul-ministru s-a referit la cresterea veniturilor bugetare in 2005 cu 18% ca urmare a introducerii cotei unice de impozitare, scaderea inflatiei la 8,6%, "tendinta care va continua", precum si la scaderea somajului si la ratingurile favorabile acordate de institutiile financiare internationale.
Referitor la proiectele de investitii pentru acest an, premierul a aratat ca acestea vizeaza infrastructura de transport rutier si feroviar, educatia si cercetarea, sanatatea, respectiv agricultura si dezvoltarea rurala.
"Realizarea acestor prioritati impune atat mobilizarea unor fonduri bugetare, precum si a unor investitii private", a afirmat seful Executivului. El a mai anuntat ca anul acesta vor continua privatizarile in domeniile utilitatilor publice si energiei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.