Ceea ce miercuri parea un atac furibund al unui Traian Basescu incoltit de mafioti, de corupti, de guvernanti verosi, risca sa se transforme, de azi, in circ ieftin. Alaltaieri, presa nu detinea suficiente elemente sa depixeleze imaginea artagoasa de
Ceea ce miercuri parea un atac furibund al unui Traian Basescu incoltit de mafioti, de corupti, de guvernanti verosi, risca sa se transforme, de azi, in circ ieftin. Alaltaieri, presa nu detinea suficiente elemente sa depixeleze imaginea artagoasa de justitiar cuzist a presedintelui Romaniei. De ieri, insa, lucrurile s-au lamurit.
Aparent fara nici o legatura cu atacul lui Basescu, opinia publica a luat cunostinta ca trei publicatii din trusturi de presa diferite au fost intoxicate intr-un interval de cateva zile. Jurnalul National, dupa publicarea informatiei, confirmata, ca Dinu Patriciu, Monica Macovei si Calin Popescu Tariceanu s-au intalnit in sediul Guvernului, o da in bara, citand aceeasi sursa care le-a vandut si primul pont, cu revenirea ca au mai avut loc cinci astfel de intrevederi. Informatia nu se mai confirma, cei trei o neaga cu vehementa. Ziua urmatoare, diversiunea se muta la Gandul. Ziarul publica un document conform caruia Monica Macovei s-ar fi adresat in scris premierului si presedintelui cu intentia de a-i lua cazul Rompetrol procuroarei Cristescu. Macovei, Tariceanu si Basescu neaga, iar Cristian Tudor Popescu, presedintele Clubului Roman de Presa se vede nevoit sa-si prezinte scuzele public. Dar nu inainte de a spune, pe postul Realiatea TV, ca ziarista care a adus la redactie documentul a afirmat ca-l are dintr-o sursa sigura, care pana atunci i-a dat informatii ce s-au confirmat. Ne mai mutam o zi in timp. Tot la Realitatea TV, in emisiunea lui Robert Turcescu, apare Liviu Mihaiu, redactor-sef la Academia Catavencu, ce promoveaza o pretinsa bomba de presa: ca intr-o anume zi, intr-un anume hotel, s-au intalnit Cristian Tudor Popescu, consilierul prezidential Claudiu Saftoiu si Ovidiu Tender si, de aici, o serie intreaga de speculatii. Bomba lui Mihaiu face fas chiar pe post, cand Claudiu Saftoiu declara telefonic ca la ora incriminata de jurnalist el se afla la Cotroceni intr-un protocol, de fata fiind mai multi martori. Si ceilalti aduc argumente ca nu aveau cum sa participe la fantasmagorica intrevedere. Mihaiu e nevoit, la randu-i sa-si ceara scuze pe postul Radio Gherila. La fel ca si Cristian Tudor Popescu, el anunta auditoriul ca avea informatia de la o "sursa beton".
Daca ar fi fost vorba de un singur caz de intoxicare de presa, mai treaca-mearga. Dar e vorba de trei, intr-un rastimp de trei zile, toate gravitand in jurul aceluiasi subiect. Doar n-or fi innebunit redactiile de la trei publicatii importante sa doreasca sa se compromita, toate, aproape simultan?! Fireste ca nu. Ba chiar se vede un algoritm. Exista o sursa, ea e credibila, vinde cateva ponturi bune, confirmate, dupa care, ca la un semn, serveste o intoxicare de presa. Schema e tipica serviciilor secrete, sectiile de cercetare-diversiune, cum erau numite la scoala Securitatii. Doua servicii puteau fi capabile de asa ceva: SRI si UM 0962. Dar cine sa le fi comandat o astfel de diversiune? Chiar si un copil care a urmarit atent scena politica din ultimul timp poate deduce ca ambele agentii sunt obediente Cotrocenilor. Radu Timofte, ca si Virgil "Vulpea" Ardelean, sunt fezandati pe functii, in ciuda vointei PNL si a premierului Tariceanu, de catre presedintele Romaniei.
Cabotinismul lui Basescu e evident. De la MAI, din "casa" lui Vasile Blaga, care e si secretar general al PD, dar si seful Vulpii, presedintele acuza ceea ce el numeste grupurile mafiote care conduc presa si care stau la masa Guvernului. Momentul e ideal, pe fondul compromiterii celor trei publicatii. Opinia publica e pregatita sa vada in presa gangsteri care nu lasa Romania sa se integreze in Europa, pentru ca Tratatul de Aderare nu va fi votat de Olanda tocmai din motive de coruptie, aceleasi - ce coincidenta! - pe care le semnaleaza Basescu. Apoi, presedintele ataca, la rand, PNL si PC. Nimic insa de PD. Vorbeste de deturnari de fonduri, de fraude la Guvern, cu bataie la Tariceanu si Copos. Nimic insa de Dosarul "Flota", de scandalul "Anghelescu", de afacerea "Cocos", ori de cancanurile "Udrea", cea care a si initiat cazul "Telefonul", cu care, de altfel, a si inceput, anul trecut, intreaga diversiune. Daca punem in ordine acum, scandalurile "Telefonul", interceptarile "Patriciu", cu trecere prin "Tamara" (unde, fac pariu, sursele celor trei publicatii au fost credibile), intalnirile "Macovei - Patriciu - Tariceanu", bomba artizanala din hidrant, apoi intoxicarile de presa, iesirea lui Timofte la Comisia SRI, vom vedea ca toate sunt manevrate de un acelasi Papusar. De Tandarica de la Cotroceni. Care spera sa impuste mai multi iepuri dintr-o lovitura, dar avand, totusi, o tinta principala, pe care o semnalam inca de ieri. Aceea de a-l determina pe Tariceanu sa renunte la presedintia partidului rezultat din fuziunea PNL cu PD, post in care-l vede pe Blaga.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.