Un scandal al interceptarii telefoanelor a izbucnit in Grecia. Autoritatile de la Atena au anuntat ieri, ca premierul grec, Costas Caramanlis, membri ai Guvernului sau, sotia sa Natasa, primarul capitalei elene, militari si inalti functionari au avut
Un scandal al interceptarii telefoanelor a izbucnit in Grecia. Autoritatile de la Atena au anuntat ieri, ca premierul grec, Costas Caramanlis, membri ai Guvernului sau, sotia sa Natasa, primarul capitalei elene, militari si inalti functionari au avut telefoanele ascultate timp de mai multe luni.


TEHNOLOGIE INALTA. Calificate drept ""sofisticate"" de catre purtatorul de cuvant al actualului Executiv, Theodor Russopulos, aceste ascultari au vizat circa o suta de telefoane mobile apartinand a aproximativ 46 de personalitati. Supravegherea a inceput in vara anului 2004, inainte de Jocurile Olimpice si a durat pana in luna martie a anului 2005. Aceste interceptari, efectuate de catre ""o persoana neidentificata, care a folosit o tehnologie avansata"", l-au vizat pe ""primul-ministru, pe unii membri ai Guvernului si cel putin un membru al opozitiei"", a spus Roussopoulos. Joi dimineata, justitia anuntase deschiderea unei anchete preliminare asupra acestor fapte, dezvaluite de cotidianul grec Ta Nea (de opozitie, cu orientare de centru-stanga).
Lista persoanelor ale caror telefoane au fost ascultate este impresionanta - in afara de premier au fost vizati ministrul Apararii, cel al Afacerilor Externe, al Ordinii Publice al Justitiei si al Marinei Comerciale, precum si unii responsabili ai Armatei si ai primarului Atenei, Dora Bakoyannis. Un telefon utilizat de Ambasada SUA la Atena si cel al fostului ministru al Apararii, Yannos Papantoniu.
FIRUL ACTIUNII. Faptele, dezvaluite joi dimineata, au fost dezvaluite de un responsabil grec al companiei de telefonie mobila Vodafone. El a povestit ca a descoperit totul in timp ce incerca sa remedieze disfunctionalitatile tehnice reclamate de clienti, moment in care a descoperit in sistemul informatic al grupului un calculator care permitea spionarea a zeci de telefoane mobile. Toate conversatiile care se purtau de la aceste aparate puteau fi ascultate si in acelasi timp inregistrate de catre ""14 sau 16"" telefoane mobile spion, a precizat Roussopoulos. In timp ce angajatul Vodafone a adus la cunostinta autoritatilor incidentul, calculatorul incriminat a fost dezactivat. In aceste conditii va fi foarte greu, apreciaza angajatul Vodafone, Georges Vulgarakis, sistemul de ascultare a incetat sa functioneze si va fi foarte dificil sa se localizeze telefoanele spion.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.