In cadrul unei conferinte internationale privind respectarea drepturilor copiilor, baroneasa Emma Nicholson, fost raportor al Parlamentului European pentru Romania, vicepresedinte a Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, a apreciat deo
In cadrul unei conferinte internationale privind respectarea drepturilor copiilor, baroneasa Emma Nicholson, fost raportor al Parlamentului European pentru Romania, vicepresedinte a Comisiei de Afaceri Externe a Parlamentului European, a apreciat deosebit de mult felul in care Romania a reusit sa reformeze sistemul protectiei copilului. Ea considera ca Guvernul Romaniei este pe deplin indreptatit sa mentina restrictiile in ceea ce priveste adoptiile internationale. Mai mult, sistemul si legislatia privind drepturile copilului adoptate in Romania au fost considerate ca fiind demne de urmat si de alte tari ale Uniunii Europene. In acest context, am rugat-o pe Emma Nicholson sa compare felul in care este asigurata protectia copilului in Romania si cea oferita in Bulgaria. Nu a fost nici o surpriza sa aflam ca Bulgaria este cu mult in urma Romaniei din acest punct de vedere.
Reclama vinde tara
Bulgaria a beneficiat, spre deosebire de Romania, de o imagine mult mai buna in ceea ce priveste reformele si progresele inregistrate. De ce? Pentru ca Romania a avut parte, spre deosebire de Bulgaria, de un anti-lobby in procesul de aderare la Uniunea Europeana. Astfel se explica faptul ca vecinii nostri au fost pentru o perioada indelungata de timp mult mai apreciati pentru eforturile si reformele lor in perspectiva aderarii. Baroneasa Emma Nicholson ne-a declarat ca imaginea foarte buna si aprecierile privind reformele acestei tari, de care a beneficiat Bulgaria pentru mult timp, nu a fost datorata unui lobby puternic pentru acesta tara. "Nu a fost vorba de un lobby in favoarea Bulgariei ci mai degraba un lobby in defavoarea Romaniei. Este pe placul crimei organizate sa aiba tari in tranzitie care sa ramana in aceasta situatie. Cu cat va apropiati mai mult de UE, cu atat este mai dificil pentru crima organizata sa functioneze cum o facea inainte: traficul de arme, de droguri sau de persoane, practici ilegale in mediul de afaceri, un sistem de mita masiv, coruptie. Aceste scenarii sunt foarte mult pe placul crimei organizate. Asadar era in interesul lor sa pastreze o tara ca Romania la un nivel scazut. Realitatea ameliorarilor si imbunatatirilor nu se potrivea cu necesitatile lor. Si cred ca de aceea i-a fost atat de greu Romaniei sa-si demonstreze evolutiile si acestea sa-i fie acceptate", a spus baroneasa. De asemenea, se cunoaste ca astfel de activitati finanteaza si actiunile teroriste. Baroneasa Nicholson a preciat si a amintit faptul ca Romania, dupa evenimentele din 11 septembrie, s-a implicat foarte mult in lupta antiterorista.
Concurenta pe Podul Prietenia
Romania a facut progrese insemnate in reformarea sistemului de protectie si ingrijire a copiilor si reprezinta un exemplu si pentru alte tari europene, a apreciat Baroneasa. Intrebata de noi daca poate face o comparatie intre felul in care este respectat deptul copilului in Romania si cum sunt respectate aceste drepturi in Bulgaria, Nicholson ne-a declarat: " Bulgaria se afla cu mult timp in urma Romaniei. Romania a devansat Bulgaria in procesul de aderare si ati luptat foarte mult sa scoateti coruptia din sistemul vostru de protectie a copilului. Sistemul de protectie din Bulgaria pare a fi in continuare ingreunat de coruptie, ceea ce pune intr-o situatie grava de risc vietile copiilor si viitorul acestora". Ea a mai spus ca i s-a solicitat ajutorul pentru a sprijini Bulgaria sa reuseasca sa mai reduca din declajul aparut intre cele doua tari ce urmeaza sa adere in 2007 la UE. Nicholson a fost ferm convinsa ca in timpul ramas, mai putin de un an pana cand cele doua tari vor putea sa intre in Uniunea Europeana, Bulgaria nu are nici o sansa sa-si rezolve toate problemele.
Sprijin de soi
Emma Nicholson s-a mai declarat dispusa sa ajute statul roman, in cazul in care Parlamentul Romania sau Guvernul i-o va cere, pentru a semnala forurilor europene faptul ca Italia tergiverseaza semnarea acordului de repatriere a copiilor romani. "Sunt surprinsa ca Italia nu a semnat inca acest acord de repatriere cu Romania. Italiei i s-a mai solicitat de cel putin inca un stat sa repatrieze copii ajunsi in aceasta tara fie ilegal, fie fara acordul statului din care proveneau. De exemplu Rwanda. Exista un intreg contingent de copii care au ajuns in Italia, probabil in perioada genocidului din acea tara. Insa, acum sunt parinti care-si doresc copiii inapoi si Italia refuza sa-i repatrieze. Italia nu aplica in mod corect legislatia privind drepturile copilui", ne-a declarat Nicholson. Ea a adaugat, ca spre deosebire de Rwanda, Romania poate sa apeleze la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg si sa intenteze o actiune pentru respectarea drepturilor copilului si pentru a se recunoaste dreptul copilului de a fi readus acasa. "Nu este o actiune extrem de placuta sa se intenteze actiune impotriva unui alt guvern. Sunt convinsa ca Guvernul Romaniei va epuiza toate alternativele inainte de a inainta un astfel de proces la Strasbourg", a mai spus Nicholson, amintind ca ministrul Muncii Gheorghe Barbu si presedintele Autoritatii Pentru Protectia Drepturilor Copilului, Bogdan Panait, s-au aratat deosebit de increzatori ca acest tratat se va semna foarte curand. De altfel, Barbu a precizat, ieri, ca s-au purtat discutii in acest sens cu autoritatile italiene si ca saptamana viitoare va mai pleca o delegatie in Italia. Baroneasa Nicholson, a mai afirmat ca: "mi-e teama ca exista foarte multa coruptie in sistemul Italian. Acum doi ani Romano Prodi era foarte mandru de legea adoptata pentru protectia copilului. Este o lege corecta si potrivita, dar mai trebuie si implementata. Este nevoie de vointa politica pentru ca legea protectiei drepturilor copilului sa fie respectata. De aceea sper ca Prodi sa castige alegerile din Italia". In consecinta, Emma Nicholson, a precizat ca daca Guvernul Romaniei ii va solicita sprijinul in privinta repatrierii copiilor din Italia, ea este dispusa chiar sa semnaleze aceste probleme Parlamentului European.
Muma orfanilor
"Politica de ingrijire a copilului a cunoscut in decursul ultimilor 16 ani o transformare semnificativa - de la imbunatatirea conditiilor de trai ale copiilor institutionalizati la apararea intereselor tuturor copiilor din Romania. Daca la inceputul anilor '90, imaginile cu copiii orfani din Romania infiorau o lume intreaga, in prezent, statele Uniunii Europene pot lua drept exemplu modul in care Romania a inteles sa abordeze problema copiilor abandonati. Sper ca si alte tari sa poata sa invete din experiente Romaniei si sa dovedeasca curajul demonstrat de aceasta tara", a declarat seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, cu ocazia conferintei internationale "Drepturile copilului, rolul familiei si politici de ingrijire alternativa - evolutii, tendinte si provocari in Europa". Oficialul european a reamintit ca, dupa deschiderea negocierilor de aderare la UE, Comisia Europeana a alocat 25 de milioane de euro numai pentru sustinerea reformelor in materie de drepturi ale copilului, crearea diferitelor servicii sociale de ingrijire a copiilor si inchiderea institutiilor demodate. Scheele a mai amintit ca au fost derulate diferite campanii de constientizare a societatii civile, mentionand campania "Casa de copii nu e acasa". Din aceste fonduri au mai fost finantate si diverse concursuri pentru copiii institutionalizati, premiantii primind burse pentru dezvoltarea aptitudinilor si talentelor lor, si, cel mai recent, un program de mare amploare de pregatire a tuturor persoanelor angajate in acest nou sistem de protectie a copilului si a drepturilor sale (educatori, profesori, medici, avocati) pentru ca ei sa inteleaga si sa rezolve mai bine provocarile cu care se confrunta. "Romania a dovedit ca este o tara in totalitate Europeana", a precizat seful Delegatiei Comisiei Europene. El a mai subliniat ca mai sunt inca multe lucruri de facut, ca toti trebuie sa inteleaga ce inseamna noua legislatie. Scheele a atras atentia autoritatilor ca mai sunt inca probleme in maternitati unde sunt abandonati noi nascuti. El a precizat ca trebuie facute mai multe eforturi in centrele (unitatile) maternale pentru a le ajuta pe tinerele mame sa nu-si abandoneze copilul. Nu a uitat sa aminteasca si problemele cu care se confrunta copiii cu dizabilitati fizice si mentale. "Acestia trebuie ajutati sa ajunga la maturitate si sa nu fie exclusi din societate. Este intr-adevar o mare provocare", a mai spus oficialul european.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.