Editorialul de sambata, 28 ianuarie, cel de-al treilea consacrat comentariilor de pe Forum, dand curs unui angajament pe care ma straduiesc sa-l respect, a starnit o adevarata furtuna in catacombele de pe internet, asemanatoare intr-un fel celor in
Editorialul de sambata, 28 ianuarie, cel de-al treilea consacrat comentariilor de pe Forum, dand curs unui angajament pe care ma straduiesc sa-l respect, a starnit o adevarata furtuna in catacombele de pe internet, asemanatoare intr-un fel celor in care se refugiau, de prigoana imparatilor romani, primii nostri crestini. Am citit toate cele 150 de mesaje postate pana ieri la pranz. As recomanda si altor editorialisti sa incerce aceasta experienta. Nu vor regreta. Sub iscalituri se ascund persoane reale. Nu stii - si poate nu vei afla niciodata - cine sunt. Nici n-ar fi bine sa investighezi. S-ar putea sa afli ca te injura pe internet nevasta, iscalind cu pseudonim de barbat.
Stefan Scarisoreanu imi atrage atentia ca intreprinderea mea e un fel de ""vorba cu ascultatorii"", o intreprindere anacronica, crede domnia sa, deoarece ""hypergazetaria"" - fenomenul forumist adica - ar fi presupus ca eu sa intru pe internet si sa raspund, tot acolo, fiecarui expeditor.
Regret, dar eu mi-am propus altceva. Si anume a descoperi (cu experienta pe care o am in acest sens) mesaje scrise cu talent si inteligenta si sa le aduc la cunostinta cititorilor de presa scrisa exclusiv. Sincer sa fiu, nu e lucru usor. Din multitudinea mesajelor de pe internet, putine sunt cele preocupate de a reactiona cu ascutime la intamplarile realitatii social-politice sau macar la punctele mele de vedere. Pentru a descoperi o ipoteza incitanta sau un text seducator, trebuie sa accesezi si sa citesti numeroase mesaje postate pe internet din ratiuni care-mi scapa.
Nu voi intelege niciodata ce-l impinge pe un om normal sa se aseze noapte de noapte in fata calculatorului, sa-l deschida, sa intre pe internet (o fi avand internetul pe gratis?!), sa faca click pe editorialul meu si apoi sa bata o injuratura de doi lei, gen: tampitule, comunistule, pesedistule, securistule, utecistule.
Merita atata timp pierdut dintr-o viata, care si asa e scurta, pentru a-l injura pe unul care se numeste Ion Cristoiu, un cetatean care nu te-a injurat niciodata, pentru ca nici nu stie cine esti si cum esti: inalt, scund, tanar, batran, inteligent, prost?!
Stirea despre japonezul muscat de maidanez a provocat doua mesaje care mi-au atras atentia. Cel iscalit John lanseaza ipoteza potrivit careia japonezul nu putea fi muscat de maidanez.
Taraboiul iscat de afacerea japonezul muscat de un maidanez ii da celui care iscaleste Neasimilatul prilejul unui text de o ironie muscatoare:
""A trebuit sa moara un om pentru ca organele de partid si de stat sa se dezmeticeasca din somnul cel de moarte si sa emita declaratii penibile; vom face totul, vom lua masuri etc. Cainele a fost dat in urmarire generala, mortul a decedat, iar noi ne gandim ca poate bunicul bietului om a scapat de la Hiroshima. In plus, cainele e banuit si de gripa aviara, de atentat asupra presedintelui (a vrut sa-l muste de picior la hora unirii de la Focsani) si de subminarea imaginii nationale in lume. In mod sigur, o sa-l vedem invitat la un talk-show"". Discursul lui Traian Basescu despre Grupurile de interese nelegitime i-a provocat lui Claudiu aceasta reactie:
""Da, daca tot zici ca a vorbit despre grupuri nelegitime de interese, explica-mi (cu exemple, ca la prosti) cam ce inseamna un grup de interese legitim?"".
La care Muscamor raspunde:
""Foarte buna remarca... Asta m-a frapat si pe mine in discursul lui. Adevarul e ca Basescu a avut un lapsus. Se intelege clar din discursul lui ca exista si grupuri legitime de interese, adica cele pe care le accepta el in preajma"".
De departe, stirea care a provocat mesajele cele mai inteligente, mai serioase si mai interesante a fost cea despre ultimatumul dat de PD in chestiunea fuziunii cu PNL. Potrivit mesajului semnat Hera:
""PNL-ul ce va intra intr-o asemenea fuziune, in care nu va fi absorbit PD, va fi urmat imediat de aparitia unui alt PNL"".
Nerone, care-si adauga a si a sa nu-i fie furat nick-ul, scrie, printre altele:
""De la bun inceput specific ca nu sunt nici pe departe un fan al partidului condus de crispatul Tariceanu-Slabiceanu. Totusi, asta nu ma impiedica sa afirm ca PNL-ul, partidul Bratienilor, partid cu o lunga istorie, cu traditii, cu ideologie si program politic clare, membru al Internationalei Liberale, ar face o grava eroare daca s-ar uni, la paritate cum zic smecherii, cu PD-ul lui Basescu si Boc (...)"". Sub semnatura Alecu Porcua€™, cineva ofera liberalilor cateva raspunsuri la provocarea PD:
""Un prim posibil raspuns ar fi acela ca ar putea sa le ceara public membrilor PNL care simt in piepturile lor chemarea spre curentul popular sa iasa din PNL si sa se inscrie individual in PD. Un al doilea raspuns ar fi acela de a exclude din PNL pe toti cei care doresc fuziunea cu PD pe curentul politic popular. Un al treilea raspuns ar fi acela de a elabora, dar repede de tot, propriul document cu conditii privind fuziunea. Raspunsul al patrulea, cel mai tare, ar fi iesirea imediata de la guvernare si provocarea de anticipate.
Cel care semneaza Eseistul e si el, asemenea multora dintre iscalitori, impotriva disparitiei PNL:
""Domnilor liberali, nu va lasati amagiti de promisiunile PD, cu Partidul Dreptate si Adevar, daca tot vreti fuziunea, faceti-o sub umbrela si doctrina liberala! Cred ca cel mai indicat nume pentru viitorul partid ar fi Partidul Liberal-Democrat. Asa cum este si in Marea Britanie si in alte parti. Oricum, esentiala este doctrina acestui posibil partid, care, in nici un caz, nu trebuie sa fie socialista sau, cum se declara democratii mai nou, populara. Cea mai buna contrapartida politica la adresa PSD nu trebuie sa fie decat liberalismul. Chiar cu PD cu tot."" Nu toata lumea insa e impotriva fuziunii. Fane lui Base se arata categoric. Categoric si polemic:
""«Situatia e oarecum hazlie», sustine editorialistul, fara sa-si dea seama cat de penibil e chiar el, care, ieri, tocmai cel ce e poreclit «tristoiu» il acuza pe domnul Presedinte de melancolism, cand toata lumea stie ca acesta din urma e o fire vulcanica... PNL+PD inseamna moartea PSD, de aceea incearca sa ne convinga ca n-ar fi fost bine pentru PNL-isti. Culmea, mai toti forumustii PSD-isti se arata tare ingrijorati de soarta PNL si a liberalismului... Dar nu-i crede nici cucu..."".
Increzator ca Forumurile pot deveni spatii de splendid exercitiu al inteligentei si talentului, astept in continuare mesajele care merita sa fie luate in seama.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.