Criticile dure aduse pachetului legislativ propus de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, se tin lant. Atat cadrele medicale, cat si politicienii "depisteaza", pe zi ce trece, noi prevederi "aberante" care, conform Colegiului Medicilor din Romania

Criticile dure aduse pachetului legislativ propus de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, se tin lant. Atat cadrele medicale, cat si politicienii "depisteaza", pe zi ce trece, noi prevederi "aberante" care, conform Colegiului Medicilor din Romania (CMR), amintesc de "sistemul sanitar neperformant din perioada 1948-1994".
PSD cere presedintelui Traian Basescu si premierului Calin Popescu Tariceanu "sa-si retraga sprijinul acordat ministrului Nicolaescu, reforma sanitara propusa fiind de fapt o mare pacaleala portocalie". Pe de alta parte, Comisia pentru sanatate si familie a Camerei Deputatilor si Comisia pentru sanatate publica a Senatului organizeaza, pana la data de 10 februarie a.c., dezbateri informale asupra pachetului legislativ privind reforma in Sanatate.
In opinia PSD, "de ceva vreme ministrul Eugen Nicolaescu se afla in corzi, iar incercarea sa de a se salva este tarzie. Acesta si-a tras singur scaunul prin aberatiile promovate chiar de el, pe care le numeste reforma sistemului sanitar". Reprezentantii PSD sunt revoltati de o serie de prevederi cuprinse in pachetul legislativ: "Coplata inseamna ca tot ceea ce primeam pana acum pe gratis, vom primi de acum inainte contra cost. Cota de contributie prevazuta de OUG 158/2005 pentru concedii si indemnizatii este de 0,75 la suta si va fi achitata la bugetul Fondului National Unic de Asigurari Sociale de Sanatate (FNUASS), incepand cu 1 ianuarie a.c. Aceasta cota nu va acoperi plata concediilor medicale, caz in care diferenta va fi acoperita din bugetul FNUASS, deci din contributia asiguratilor pentru plata medicamentelor.
Astfel, diminuarea bugetului acestui fond va afecta acordarea pachetului de servicii la care au dreptul asiguratii". Totodata, PSD sustine ca "misiunea lui Nicolaescu este de epurare a conducerii unor spitale strict pe criterii politice prin incalcari repetate si grosolane ale legii. Dovada ilegalitatilor comise este data chiar de Curtea de Apel Bucuresti, care a suspendat ordinele ministrului Sanatatii ce aveau ca obiect demiterea din functie a lui Sorin Oprescu si a Comitetului Director de la spitalele Elias si Universitar, decizia fiind executorie".

Vrea sa faca scandal

De asemenea, reprezentantii PSD spun ca Nicolaescu foloseste anumite strategii pentru a-si face publicitate: "Dorinta lui Nicolaescu este de a-si face imagine pe spatele medicilor prin strategii tip: <>, il deconspira Robert Agafitei, fost consilier al ministrului".
De asemenea, PSD isi mentine intentia de a depune o motiune de cenzura in momentul prezentarii pachetului legislativ in Parlament si, in continuare, cere demisia ministrului Sanatatii, Eugen Nicolaescu.

Medicii sunt pregatiti sa mearga in Parlament

In data de 25 ianuarie a.c., inainte ca Guvernul sa adopte "pachetul" lui Nicolaescu, deputatul PNL Sorin Paveliu semnala colegilor sai, si nu numai, "cateva prevederi ale proiectului care se afla in conflict cu legislatia in vigoare sau care sunt greu de pus in practica". Printre exemplele date in acest sens de Paveliu se numara "interdictia adresata sefilor de sectie de a lucra in cabinetele private sau de a detine orice alta functie" si "posibilitatea de a privatiza prin ordin de ministru sectii de spital care se afla <> in proprietatea comunitatilor locale". In acelasi timp, acesta a precizat ca "votarea unei motiuni de cenzura impotriva propriului Guvern este un gest politic complet diferit de exprimarea pozitiei personale fata de aspecte ale reformei in Sanatate. Este insa de datoria ministrului Sanatatii sa mediatizeze efectele pozitive ale pachetului legislativ propus de el pana in momentul in care nu vor exista contradictii intre optiunile tehnice si cele politice ale oricarui parlamentar din arcul guvernamental. Imi exprim pe aceasta cale mirarea fata de decizia domnului ministru de a nu invita la discutii si dezbateri pe aceasta tema nici un parlamentar al coalitiei de guvernamant specializat in probleme de Sanatate".
Pe de alta parte, secretarul general al CMR, prof. dr. Vasile Astarastoae, ne-a declarat ca reprezentantii Colegiului sunt pregatiti sa prezinte celor doua Comisii de Sanatate, pana la data de 10 februarie a.c., amendamentele CMR la pachetul legislativ: "Nu stiu care va fi eficienta amendamentelor noastre mai departe, insa noi vom participa la aceste dezbateri informale. Nu intelegem, insa, de ce s-a ales procedura asumarii raspunderii guvernamentale. Exista si procedura de urgenta in Parlament, astfel incat pachetul ar fi fost dezbatut si adoptat in doua saptamani. Probabil, insa, ministrului Nicolaescu i-a fost frica de faptul ca parlamentarii isi dau seama de aberatiile din pachet si de interesele ascunse. Dar ministrul Nicolaescu a scapat din vedere un lucru: si o lege cu asumarea raspunderii guvernamentale poate merge la Curtea Constitutionala".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.