Dupa aproape o saptamana de intense discutii, Bruxelles-ul a reusit miercuri seara sa ajunga la un compromis cu Polonia asupra taxei reduse pe valoare adaugata la o anumita categorie de servicii. Acordul ofera unui grup de noua tari ale UE posibilita

Dupa aproape o saptamana de intense discutii, Bruxelles-ul a reusit miercuri seara sa ajunga la un compromis cu Polonia asupra taxei reduse pe valoare adaugata la o anumita categorie de servicii. Acordul ofera unui grup de noua tari ale UE posibilitatea de a aplica un TVA de numai 5,5% pentru o serie de servicii, in conditiile in care minimul prevazut de Bruxelles este de 15%. El a fost conditionat insa de unele concesii cerute de Varsovia, precizeaza Reuters.
Aplicarea pana in 2010 a unui TVA de numai 5,5% pentru serviciile de restaurare si renovare a cladirilor precum si celor din restaurante si hoteluri - fata de care, pe piata muncii, la nivel european exista o cerere extrem de puternica - va permite crearea unui numar considerabil de locuri de munca (Franta a anuntat in acest sens cel putin 40.000 de noi slujbe) si ameliorarea situatiei financiare pentru aproape 200 de milioane de cetateni ai Uniunii. Polonia a fost ultimul din cele 25 de state membre care s-a opus compromisului elaborat in urma cu o saptamana in acest domeniu de catre ministrii de Finante.
Conditia sub care, in cele din urma, Varsovia a acceptat compromisul se refera, potrivit ministrului polonez de Finante Zyta Gilowska, la garantia ca Polonia va putea mentine TVA-ul aplicat in acest grup de servicii la cel putin 7% pana in 2007. ''Sunt extrem de incantata ca am ajuns la un acord clar'', a declarat aceasta jurnalistilor dupa o reuniune ce s-a desfasurat in Austria, si la care au participat omologul austriac, Karl-Heinz Grasser, presedintele in exercitiu al UE, Wolfgang Schuessel, si comisarul european al Fiscalitatii, Laszlo Kovacs. "Este o victorie pentru Europa", a exclamat ministrul austriac de Finante, Karl-Heinz Grasser, care a condus negocierile cu Varsovia.

Franta respira usurata

Dintre tarile europene, Franta are cel mai mult de castigat de pe urma acestei decizii, deoarece ea ii permite ameliorarea situatiei muncitorilor si cresterea numarului de locuri de munca, in conditiile in care protestele venite dinspre aceste sectoare sunt tot mai numeroase. Ca atare, ea a fost prima care a salutat gestul Poloniei si staruintele presedintiei austriece. Situatia creata insa de catre guvernul de la Varsovia, care ar fi putut prin veto-ul sau sa ridice TVA-ul din noua state europene la 15%, a generat insa si ingrijorare cu privire la capacitatile institutiilor europene de a obtine unanimitatea in proiectele sale. Potrivit declaratiilor lui Thierry Breton, ministrul francez al Finantelor, ''tergiversarile la care am asistat au demonstrat necesitatea unor reguli de guvernare mai echilibrate in sanul Uniunii''. Totodata, a subliniat demnitarul francez, scandalul TVA-ului arata ca intre vechii membri ai UE si tarile nou-venite tensiunile nu s-au diminuat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.