La sfarsitul acestei saptamani Adunarea Generala a Bursei de Valori va alege un nou presedinte. Desi regulamentul bursei permite brokerilor sa desemneze candidati chiar si in ziua alegerilor, se pare ca in cursa pentru sefia BVB vor participa, cu san

La sfarsitul acestei saptamani Adunarea Generala a Bursei de Valori va alege un nou presedinte. Desi regulamentul bursei permite brokerilor sa desemneze candidati chiar si in ziua alegerilor, se pare ca in cursa pentru sefia BVB vor participa, cu sanse reale, patru pretendenti la functia de presedinte. Conform traditiei, discutiile de la Adunarea Generala se anunta destul de incordate. Candidatii vor prezenta un program pentru mandatul de cinci ani pe care spera sa il obtina in urma alegerilor. Viitorul presedinte trebuie sa dezvolte bursa astfel incat afacerile brokerilor sa creasca in paralel cu valoarea bursei in sine.

Viorel Pana: "Piata romaneasca are nevoie de noi instrumente"

Unul dintre candidatii la functia de presedinte este Viorel Pana, care a mai ocupat aceasta pozitie intre 1997 si 2001. In varsta de 48 de ani, Pana este in prezent conferentiar universitar. Printre functiile ocupate in trecut se numara si cea de presedinte al subcomisiei "Piata de capital" din Senatul Romaniei. Intre 2001 si 2002 a fost presedintele Comisiei "Buget-Finante" a Senatului. Din 1995 pana in 2001 a fost vicepresedinte al ANSVM. "Piata romaneasca are nevoie de noi instrumente. Salutam intentia de cotare la bursa a Fondului Proprietatea dar cred ca aceasta comunitate a brokerilor din Romania, prin tineretea si viziunea ei poate cere mai mult", a declarat Pana. Fostul senator este sustinator al unificarii BVB cu Bursa de la Sibiu. "Sunt adeptul unei piete unitare din care comunitatea brokerilor are de castigat. O unificare a BVB cu Rasdaq nu este suficienta. Este un proces sa-i spunem, natural. O bursa unificata cu cea a derivatelor de la Sibiu este si el un pas natural, dar nu suficient. Am in vedere unificarea tranzactionarii valorilor mobiliare cu cele de marfuri", a mai spus Pana.

Siminel Andrei: "Bursa nu este un joc, este o investitie"

Siminel Andrei, fostul presedinte al Bursei Electronice Rasdaq si actualul presedinte al Asociatiei Brokerilor din Romania, este singurul din cei patru care nu si-a depus inca oficial candidatura dar spune ca o va face. "Voi candida pentru functia de presedinte al Comitetului Bursei", a declarat Andrei pentru Ziarul Financiar. El a candidat si la alegerile din urma cu cinci ani dar ulterior s-a retras din cursa. A revenit apoi dupa doi ani ca presedinte al Rasdaq si al Asociatiei Brokerilor.
Siminel Andrei este managerul Fondului Broadhurst care a investit in jur de 300 milioane de dolari in companii romanesti. Andrei a declarat ca va pune accent pe polarizarea bursei ca forma de investitie. "Rolul educatiei bursiere este de a informa oamenii despre situatia corecta a companiilor in care doresc sa investeasca. Trebuie evitat ca oamenii sa se retraga dupa o pierdere semnificativa", a mai spus Andrei.

Septimiu Stoica: "Programul meu vizeaza trei directii de dezvoltare"

Septimiu Stoica, 49 de ani, este de profesie avocat, fiind doctorand in economie si drept. Intre 1992 si 1995 a fost presedinte al Bursei de Marfuri Bucuresti iar intre 1996 si 2000 a fost presedinte al Rasdaq. Din 2001 este vicepresedinte al BVB. Stoica si-a depus oficial candidatura. Strategia lui se axeaza pe trei directii. "Programul meu vizeaza trei directii de dezvoltare a pietei bursiere: bursa ca institutie financiara, bursa ca institutie de reprezentare a brokerilor si bursa ca societate comerciala", a declarat Stoica.

Ovidiu Sergiu Pop: "Trebuie sa finalizam ce am inceput"

Ovidiu Pop, celalalt vicepresedinte al bursei este in acelasi timp si presedintele societatii de brokeraj Intervam. Pop si-a confirmat si el candidatura. "Trebuie sa finalizam ce am inceput. Ma refer la realizarea unei platforme unice de tranzactionare cu mai multe piete, infiintarea sistemului alternativ de tranzactionare si constituirea pietei de derivate fie prin fuziunea cu Bursa din Sibiu, fie prin consolidarea unei platforme proprii", a declarat Pop.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.