Moneda nationala si-a continuat si ieri procesul de apreciere fata de euro, care de la inceputul anului a scazut cu peste 2%, depasind astfel inflatia asteptata de piata pentru ianuarie. "Cata vreme dobanzile vor ramane ridicate este de asteptat ca b
Moneda nationala si-a continuat si ieri procesul de apreciere fata de euro, care de la inceputul anului a scazut cu peste 2%, depasind astfel inflatia asteptata de piata pentru ianuarie. "Cata vreme dobanzile vor ramane ridicate este de asteptat ca bancile sa continue sa influenteze semnificativ piata valutara. Se pare ca nici de acum clasicul 7,50% oferit de BNR la depozitele atrase nu mai este un nivel multumitor, cata vreme pe segementul monetar se poate plasa la 7 - 8%", crede un dealer bancar. Ieri, BNR a anuntat o licitatie de depozite cu scadenta la o luna pentru care ofera o dobanda de 7,50%. Fata de precedentele licitatii, de data aceasta la apelul BNR au raspuns 7 - 8 banci, care au oferit sume reduse ceea ce a facut ca banca centrala sa refuze sa mai atraga. De altfel, in ultimele luni BNR nu a mai aparut des pe piata valutara, preferand segmentul monetar, pentru a "obliga" bancile sa majoreze dobanzile, masura necesara pentru reluarea procesului de economisire a populatiei. Cu toate acestea la finele lunii trecute rezervele sale valutare se ridicau la 17.266,2 milioane euro, iar rezervele internationale (valute plus aur) se situau la peste 18,85 miliarde euro. Pana la finele anului 2006, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Finantelor Publice insumeaza 1.201 milioane euro. Cursul euro a scazut de la 3,6138 la 3,6040 lei. Piata s-a deschis la valori de 3,6080 - 3,6120 lei, dupa care a urmat o scadere pana la 3,5970 - 3,6010 lei, pentru ca la inchidere sa urce la 3,6050 - 3,61 lei. Scaderea euro a limitat cresterea dolarului, al carui curs a urcat de la 2,9839 - 2,9855 lei. Paritatea euro/dolar a fluctuat ieri intre 1,2035 si 1,2079 dolari, in scadere fata de acum doua zile, dupa ce Banca Centrala Europeana a mentinut dobanda de referinta la 2,25%, valoare stabilita in decembrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.