Pesedistii au decis ieri sa nu-i ia inca functia lui Adrian Nastase, pana la Congres, au facut gramezi de strategii despre cum sa creasca partidul in sondaje, dar in acelasi timp au sarit unul la gatul celuilalt, certandu-se pe influenta in partid
Pesedistii au decis ieri sa nu-i ia inca functia lui Adrian Nastase, pana la Congres, au facut gramezi de strategii despre cum sa creasca partidul in sondaje, dar in acelasi timp au sarit unul la gatul celuilalt, certandu-se pe influenta in partid. Baronii locali s-au revoltat la sedinta Comitetului Executiv Central de ieri, suparati fiind ca Geoana vrea sa-i controleze. Presedintele PSD ar fi vrut ca vicepresedintii sa controleze teritoriul. In final, propunerea lui Geoana a cazut, mai ales ca si Ioan Rus s-a impotrivit acestei incercari de subminare a ideii de "descentralizare". Iliescu a tinut sa remarce ruptura care s-a creat intre baza partidului si liderii acestuia. Pe acest fundal tensionat, astazi se va intruni Consiliul National al PSD, care va lua act de propunerile de modificare la statut. Ele vor deveni insa operabile la un viitor Congres. (C.E.)
A scapat din nou
Adrian Nastase a scapat din nou de pericolul de a fi eliminat definitiv din conducerea PSD. Consiliul National al partidului va lua astazi act de propunerile de modificare a statutului PSD, inclusiv de cea de eliminare a functiei de presedinte executiv, insa doar Congresul le va pune in practica. Din declaratiile de ieri nu a reiesit foarte clar daca sunt motive pentru convocarea unui Congres Extraordinar. In timp ce purtatorul de cuvant, Cristian Diaconescu si Ion Stan (Dambovita) au sustinut ca nu este nevoie de un astfel de for- deci functia de presedinte executiv va ramane in statutul partidului pana anul viitor- Doru Ioan Taracila a spus ca, dupa parerea lui, statutul poate fi modificat de un Congres Extraordinar. "Maine (n.r.-azi, la Consiliul National) nu se iau decizii de eliminare din functie sau de a elimina oameni", a declarat ieri, la finalul Comitetului Executiv National, presedintele comisiei de modificare a statutului, Doru Ioan Taracila. El a mai precizat ca, in timpul sedintei de ieri, s-a conturat un curent favorabil eliminarii functiei de presedinte executiv. In replica, Diaconescu a mentionat ca acest subiect nu a fost absolut deloc discutat. "Un punct de vedere pe care il sustin si eu este ca in BPN sa nu existe functia de presedinte executiv, ci, din BPN, sa faca parte presedintele, secretarul general si vicepresedintii", a precizat Taracila.
Iliescu a vorbit cateva ore despre globalizare
Intalnirea de ieri a avut loc intr-un context extrem de nefavorabil pentru liderul PSD, Mircea Geoana, acuzat ieri de presa centrala ca a cumparat un teren la un pret cu mult subevaluat si ca, ulterior, s-a descotorosit de teren exact in ziua in care Nastase se autosuspenda din functia de presedinte executiv, pe motiv de matusa. Geoana a insistat ca inainte de a incepe sedinta cu baronii locali sa lamureasca presa asupra nevinovatiei sale si asupra calitatii de politician integru pe care nu i-o poate lua nimeni. Sedinta de ieri a inceput nefast pentru cei prezenti, toata lumea fiind nevoita sa ia parte la un discurs- ce a durat cateva ceasuri bune- al senatorului Ion Iliescu, pe teme de globalizare. Acesta era sub influenta unei intalniri anterioare cu profesorul Lester Brown, pasionat , ca si el, de problemele dezvoltarii durabile si ale globalizarii. Multi dintre liderii PSD si-au gasit insa de lucru in timpul giganticului discurs pe teme diverse, acestia fiind vazuti cum ieseau din sala de sedinte cascand de plictiseala. Iliescu a spus de altfel ca partidul nu trebuie sa fie condus de un dictator, ca are nevoie sa-si recastige electoratul de stanga si ca purtatorii de mesaj ai PSD trebuie sa fie convinsi de ceea ce spun.
Baronii resping controlul vicepresedintilor
Dupa acest episod, a urmat o discutie ampla despre rolul vicepresedintilor in PSD. Geoana a cerut ca vicepresedintii sa se ocupe, o data de Guvernul din umbra si le-a fost atribuit fiecaruia cate un departament. Pe de alta parte, s-a incercat o redistribuire a vicepresedintilor pe judete. Incercarea lui Geoana s-a lovit de impotrivirea baronilor locali, dintre care cei mai vehementi, Constantin Nita, Niculae Badalau, si Ion Vasile care au spus ca "nu au nevoie de inspectori". "Stati putin, aveti incredere in noi. Noi nu avem nevoie de inspectori", ar fi spus cei vizati. In acel moment, liderul grupului de la Cluj, Ioan Rus, a incercat sa echilibreze discutia si a spus ca partidul are nevoie de descentralizare, nu de control de la centru. In final, Geoana a pierdut in fata presiunilor teritoriului. Un alt punct sensibil al discutiilor l-a constituit interventia baronului de Vrancea, Marian Oprisan, un apropiat al secretarului general, Miron Mitrea. El l-a atacat in lipsa pe Adrian Nastase, reprosandu-i la un moment dat si lui Iliescu faptul ca l-a tinut in brate neconditionat. De altfel, Iliescu a stat in permanenta in coasta lui Geoana. De fiecare data cand presedintele partidului avea ceva de spus, Iliescu il intrerupea si avea cate o parere despre absolut orice. Cand s-a pus problema discutarii ordinii de zi a Consiliului de astazi de catre Geoana, Iliescu a dorit ca aceasta sa fie mai concisa si a incercat sa opereze modificari pe text. Punctul sensibil l-a constituit sectiunea din ordinea de zi: cuvantul presedinelui PSD, Mircea Geoana. "Ce insemna cuvantul lui Mircea Geoana?", s-a revoltat Iliescu. Geoana a reusit sa reziste eroic tuturor acestor interventii si in ciuda faptului ca Iliescu l-a impuns toata ziua, liderul PSD si-a pastrat calmul. Ion Iliescu ar fi sugerat ieri o strategie care presupunea ca pesedistii nu se vor mai ataca public pentru ca oricum urmeaza sa functioneze metoda "selectiei naturale". In viziunea senatorului PSD, actuala putere va trebui sa prezinte rezultatele luptei anticoruptie ceea ce va insemna o curatire implicita si a PSD. In acest mod, imaginea PSD se va imbunatati intrucat vor disparea si luptele intestine.
Consiliul National poate convoca Congresul
Foto: Rompres In ciuda parerii aparent generale ca un Congres Extraordinar nu va fi convocat inainte de termen si mai ales nu astazi, la sedinta Consiliului National, imprevizibilul se poate intampla, in conditiile, in care, potrivit statutului PSD, Consiliul National este in masura sa convoace forul suprem al partidului. Potrivit articolului 47 din statutul PSD, Congresul Extraordinar poate fi convocat de Consiliu, la propunerea grupurilor parlamentare sau la propunerea a 15 dintre presedintii de Consili Judetene ale organizatiilor partidului. Cu toate acestea, Taracila a spus ca un Congres Extraordinar poate fi convocat doar daca exista o propunere in acest sens pe ordinea de zi a Consiliului. Pe ordinea de zi de astazi nu exista o astfel de propunere. La debutul intalnirii de ieri, parerile pesedistilor erau pro sau contra eliminarii functiei de presedinte executiv. Presedintele PSD Dambovita, Ioan Stan, a declarat ca este prematura pronuntarea asupra eliminarii functiei de presedinte exectiv. "Ar trebui sa amanam acest moment al schimbarii Statutului pana la Congresul care este abilitat sa faca acest lucru", a spus Stan. Presedintele interimar la PSD Bucuresti, Sorin Oprescu, a opinat ca partidul ar trebui sa renunte la functia de presedinte executiv, in timp ce presedintele PSD Iasi, Ioan Solcanu, a precizat ca doreste o simplificare a conducerii PSD. "Nu cred ca un partid poate evolua foarte bine avand o troica", a spus Solcanu. Iliescu a sustinut de altfel, inaintea sedintei Comitetului Executiv al partidului, ca PSD inregistreaza, in general, o scadere de imagine, de care se fac vinovate multe persoane din conducerea PSD. Iliescu nu a nominalizat persoanele la care a facut referire, dar a adaugat ca, ceea ce i se pare a fi un element periculos este aparitia unei "anumite rupturi" a conducerii partidului de baza acestuia, respectiv de sustinatorii PSD.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.