Fostul magnat rus al petrolului, Mihail Hodorkovski, cunoscut ca unul dintre cei mai vehementi critici ai presedintelui Vladimir Putin, are nenumarate diplome ce-i atesta pregatirea superioara in domeniile tehnic si economic. Numai ca la friguroasa
Fostul magnat rus al petrolului, Mihail Hodorkovski, cunoscut ca unul dintre cei mai vehementi critici ai presedintelui Vladimir Putin, are nenumarate diplome ce-i atesta pregatirea superioara in domeniile tehnic si economic. Numai ca la friguroasa inchisoare siberiana de langa Krasnokamensk, unde ispaseste o pedeapsa cu inchisoarea de sapte ani pentru evaziune fiscala si frauda, diplomele respective nu mai au valoare. El tocmai si-a incheiat perioada de trei luni de ucenicie in profesia de croitor si a fost anuntat de administratia inchisorii ca, obligatoriu, va trebui sa dea un examen de atestare definitiva in profesie. Numai asa va putea lucra "cu norma plina" in fabrica inchisorii unde sunt confectionate haine ieftine pentru detinuti. Stirea de mai sus a fost furnizata presei si reluata de cotidianul britanic "The Guardian" de avocata sa, Elena Levina, care i-a facut o vizita la locul detentiei. Hodorkovski va trebui sa se prezinte in fata unei comisii, care ii va verifica "exigent" calitatile de croitor.
Deocamdata, detinutul se gandeste sa refuze a se prezenta la examenul respectiv, invocand faptul ca, la pregatirea sa intelectuala superioara, ar putea indeplini alte munci, cum ar fi cea de educator, de scriitor la publicatii stiintifice sau "orice altceva care ar implica folosirea considerabilelor sale cunostinte". Elena Levina se teme insa ca un astfel de refuz i-ar putea atrage noi sanctiuni disciplinare, inclusiv izolarea sa in regim de carcera. O pedeapsa similara, de cinci zile, tocmai a ispasit-o, dupa ce in celula sa au fost gasite mai multe documente - interzise in inchisori - privind drepturile detinutilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.