Presedintele Traian Basescu, aflat pentru doua zile in Ucraina, a decis impreuna cu omologul sau Viktor Iuscenko continuarea negocierilor bilaterale in problema platoului continental in paralel si independent de procedurile in fata Curtii Internation
Presedintele Traian Basescu, aflat pentru doua zile in Ucraina, a decis impreuna cu omologul sau Viktor Iuscenko continuarea negocierilor bilaterale in problema platoului continental in paralel si independent de procedurile in fata Curtii Internationale de Justitie, a anuntat ieri Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa. Cei doi sefi de stat au sustinut ca aceasta este o solutie logica si in interesul ambelor parti, avand in vedere ca este vorba de o problema tehnica, ce nu trebuie sa afecteze agenda relatiilor bilaterale. Basescu si Iuscenko au semnat Protocolul privind constituirea Comisiei Mixte Prezidentiale Romano-Ucrainene, dupa aproape un an de la discutia de principiu. In acelasi cadru, Mihai Razvan Ungureanu, si omologul sau ucrainean, Borys Tarasyuk, au semnat "Acordul intre Guvernul Romaniei si Cabinetul de Ministri al Ucrainei privind trecerea frontierei prin punctele de trecere a frontierei de stat romano-ucrainene".
Principiul simetriei
Presedintele ucrainean a subliniat ca cele doua tari au pozitii apropiate in ceea ce priveste problemele regionale, aratand ca, in cazul minoritatilor nationale din cele doua state, situatia trebuie rezolvata pe "principiul simetriei". Referindu-se la problema Transnistriei, presedintele Iuscenko a prezentat planul ucrainean privind rezolvarea acestei probleme, constand in trei etape: crearea tuturor mecanismelor pentru ca partile implicate sa ajunga la masa tratativelor; stabilirea statutului politic al partilor, precum si garantarea statutului decis de parti. La randul sau, presedintele Basescu a precizat ca pozitia Romaniei este foarte clara in aceasta privinta. "Europa a avut grija, la finalul celui de al doilea razboi mondial, de un principiu fundamental, acela al inviolabilitatii frontierelor", a tinut sa-l linisteasca seful statului pe Iuscenko, adaugand ca "Romania este adepta solutiei de tip european, care garanteaza autonomia locala, dar nu este de acord cu modificarea frontierelor facuta pe baza etnica". Viktor Iuscenko a mai aratat ca a trimis partii romane o propunere privind posibilitatea utilizarii impreuna a unei parti din Marea Neagra, reprezentand 12.000 metri patrati din platoul continental.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.