In jur de 156.000 de mame vor primi indemnizatii pentru cresterea copilului, aceste drepturi urmand sa fie platite unora dintre beneficiari la inceputul lui februarie, iar celorlalti la sfarsitul aceleiasi luni, a declarat ministrul Muncii, Gheorghe
In jur de 156.000 de mame vor primi indemnizatii pentru cresterea copilului, aceste drepturi urmand sa fie platite unora dintre beneficiari la inceputul lui februarie, iar celorlalti la sfarsitul aceleiasi luni, a declarat ministrul Muncii, Gheorghe Barbu. Acesta din urma, care a participat la o conferinta internationala pe tema drepturilor copilului, a spus ca 156.000 de dosare au fost preluate deja de la beneficiari, pentru acordarea indemnizatiei pentru cresterea copilului. Aceasta indemnizatie va fi acordata in doua etape, o prima serie de beneficiari primind banii la inceputul lunii februarie, iar cea de-a doua dupa data de 20 a aceleiasi luni. Totodata, ministrul a precizat ca este sigur ca toate mamele care au depus dosare vor primi banii cuveniti, in aceasta luna. Ministrul Muncii aprecia, la inceputul anului, ca in jur de 110.000 de persoane vor beneficia de aceste indemnizatii. Incepand cu 1 ianuarie 2006, beneficiaza de indemnizatie pentru cresterea copilului, in cuantum de 800 de lei (8 milioane de lei vechi), persoanele care au realizat, timp de 12 luni, in ultimul an anterior nasterii copilului, venituri profesionale supuse impozitului pe venit.
Potrivit noilor reglementari, cererile pentru obtinerea indemnizatiilor de crestere a copilului sunt depuse la primarii, care trimit dosarele la Directiile judetene de munca, iar plata prestatiei se face prin Directiile teritoriale de munca. Incepand din 2006, de aceste prevederi beneficiaza si mamele din sistemul militar, care erau pana acum retribuite, pe timpul concediului de crestere a copilului, in baza legislatiei specifice cadrelor militare. Vor continua sa primeasca indemnizatie pentru cresterea copilului, mama sau tatal, la cerere, daca au cotizat cel putin 10 din ultimele 12 luni inainte de nastere la bugetul asigurarilor de pensie. Daca ar fi ramas forma initiala a proiectului de modificare a Legii pensiilor propus de Ministerul Muncii, parintii fara venituri s-ar fi ales cu o indemnizatie de crestere a copilului de 2 milioane de lei pe luna. In prezent, numai 25 la suta dintre parinti beneficiaza de indemnizatia de crestere a copilului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.