Cheltuielile turistilor straini veniti in Romania le-au intrecut cu mult pe cele ale romanilor care s-au plimbat prin tara. Romania a inregistrat, pentru prima oara in ultimii 16 ani, un excedent in balanta de plati privind serviciile turistice de 15

Cheltuielile turistilor straini veniti in Romania le-au intrecut cu mult pe cele ale romanilor care s-au plimbat prin tara. Romania a inregistrat, pentru prima oara in ultimii 16 ani, un excedent in balanta de plati privind serviciile turistice de 150 milioane euro, pe primele 11 luni ale lui 2005.
"Este pentru prima data dupa 16 ani cand, din punct de vedere turistic, balanta de plati este pozitiva, in primele 11 luni inregistrandu-se un excedent de circa 150 milioane de euro", a declarat, pentru Rompres, presedintele Autoritatii Nationale pentru Turism (ANT), Ovidiu Iuliu Marian.
Potrivit acestuia, Romania era pana acum o tara deficitara in ceea ce priveste nivelul cheltuielilor turistice efectuate de romani si cheltuielile efectuate de straini in Romania. Anul trecut, insa, turistii straini au cheltuit pe pachetele turistice din Romania 688 milioane euro, in timp ce romanii au cheltuit 543 milioane euro, calculat pentru primele 10 luni ale anului trecut. "Ceea ce trebuie sa intelegem este faptul ca nu conteaza strict numarul de turisti, ci corelatiile care se pot face intre diferiti indicatori. Sigur cifra turistilor este importanta, dar mai importanta este suma cheltuita, numarul de nopti petrecute sau cat au cheltuit pe zi", sustine presedintele ANT.

Destinatiile straine, mai atractive pentru romani

In 2004, Romania a avut un deficit de incasari din turism de circa 28 milioane de euro, romanii cheltuind circa 423 milioane euro, fata de 396 cat au platit turistii straini pentru pachetele de servicii turistice din Romania. Cel mai mare deficit in balanta de plati pentru turismul romanesc a fost inregistrat in 1998, circa 198 milioane euro.
Presedintele ANT a spus ca, incepand din 1994 si pana in octombrie 2005, numarul turistilor straini care au vizitat Romania a fost intr-o continua crestere. In sezonul 2003/2004, 6,6 milioane de straini ne-au vizitat tara, cu circa 18 la suta mai multi fata de sezonul anterior. Totusi, numarul acestora este mai mic fata de al romanilor care aleg sa isi petreaca vacanta in strainatate. Potrivit ANT, acesta a atins nivelul de 6,9 milioane in perioada 2003/2004, in crestere cu peste sapte la suta fata de perioada 2002/2003. "Diferenta este foarte mica, de circa 300.000 de vizitatori. Scaderea turismului intern a fost determinata si de cele sase randuri de inundatii si virusul gripei aviare, care au afectat disponibilitatea turistului roman de a pleca in concediu", a spus Ovidiu Marian.
Referitor la pierderile inregistrate de turismul romanesc in urma gripei aviare care a afectat sezonul de iarna din Delta Dunarii, Ovidiu Marian a spus ca sumele raportate de unii operatori au fost exagerate, fiind calculate la un cost mediu pe zi de turist de circa 1.670 de euro pe zi. "La momentul cand au fost lansate, aceste pierderi nu erau veridice. Insa nu am auzit ca o banca sa fi efectuat o executare silita, mai ales ca in caz de calamitate, orice contract prevede suspendarea contractului pe aceasta perioada", a precizat presedintele ANT.

Turistul strain care vine in Romania are castiguri medii

Ceea ce se mai observa este ca in ultimii ani se manifesta o tendinta de egalizare a categoriei de turisti care prefera Romania si turistii autohtoni care aleg sa-si petreaca concediile in strainatate.
"Turistul care vine cu preponderenta in Romania are castiguri medii si este interesat in special de circuite naturale, culturale si istorice, si cam asta este si genul de turist roman care pleaca afara. Sigur ca sunt si segmente de top care prefera sa vina in Romania la vanatoare si romani care pleaca in circuite exotice, la un pret destul de mare", a explicat presedintele ANT. Potrivit acestuia, perspectiva aderarii la Uniunea Europeana a generat anumite facilitati pentru investitorii straini care vor veni in numar tot mai mare in anii viitori.
Alaturi de turismul de afaceri, si turismul de tranzit va avea o pondere importanta, Romania fiind placa turnanta intre Europa si Orient. De asemenea, numeroase institutii s-au format in jurul Marii Negre si Dunarii.
Pentru 2006, Autoritatea Nationala pentru Turism are in plan realizarea unor programe precum Super-schi in Carpati, care prevede investitii de "zeci, poate chiar sute de milioane de euro" pentru modernizarea unor partii, de la Poiana Brasov, Predeal, Busteni, Azuga, Straja, Vulcan/Valea Jiului etc.
"Anul asta vom reusi pentru prima oara in ultimii 15 ani sa atragem investitii ca si valoare exacta pe concepte. Este cazul programului destinat schiului, dar si cele pentru corelatia Delta - Litoral, turismul balnear, in care cred foarte mult, si Sibiu - Capitala culturala europeana, in 2007", a conchis presedintele ANT, Ovidiu Marian.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.