Parintii care vor sa-si educe copiii in spiritul vietii crestinesti intampina dificultatea de a impune copiilor un program de privit la televizor. Parintele Seraphim Rose vorbeste despre efectele negative ale televizorului asupra sufletului, iar din

Parintii care vor sa-si educe copiii in spiritul vietii crestinesti intampina dificultatea de a impune copiilor un program de privit la televizor. Parintele Seraphim Rose vorbeste despre efectele negative ale televizorului asupra sufletului, iar din rezultatele unor studii neurologice recente aflam despre schimbarile produse creierului.

Un filosof american contemporan, convertit dupa indelungi cautari la ortodoxie, parintele Seraphim Rose, spune intr-un studiu ca ""oricine va privi contemporaneitatea noastra din perspectiva unei vieti normale, pe care au dus-o oamenii in vremurile dinainte, nu poate sa nu ramana mirat de cat de departe de norma a devenit viata acum"".
ZEISORII. Valori precum autoritatea, ascultarea, bunacuviinta si amabilitatea s-au intors cu capul in jos. Americanul ortodox amintit vorbeste despre felul gresit in care inteleg parintii educarea copiilor lor in vremea noastra. In scrierea sa ""Copilul in mijlocul ispitelor"", parintele Rose enumera si condamna unele metode actuale de formare a celor mici. ""Se poarta cu copilul, inca din pruncie, de parca ar fi un zeisor de familie: poftele lui sunt satisfacute, dorintele implinite, el e inconjurat de jucarii, distractii, comoditati, nu este invatat si educat in conformitate cu regulile stricte de purtare crestina, ci i se creeaza conditii sa se dezvolte in acea directie in care il poarta pornirile sale"". E adevarat ca nu in toate familiile se intampla asa, dar in suficient de multe pentru a putea fi considerata regula a educatiei copiilor zilelor noastre.
Ispitele lumii de azi sunt greu de infruntat de crestini, fie maturi, fie copii, cu atat mai mult cu cat cei mici nici nu-si pun aceasta problema. ""De peste tot se aude chemarea: traieste cu ziua de azi, desfata-te, relaxeaza-te, simte-te bine. Iar subtextul este altul, mult mai intunecat: uita de Dumnezeu si orice alta viata in afara de aceasta, alunga din suflet orice teama de Dumnezeu si cinstire a sfinteniei"", noteaza Seraphim Rose. Indemnul acestui parinte este de a nu lasa copiii sa priveasca prea mult la televizor, pentru ca acesta are o influenta negativa asupra sufletului, fiind un ""mesager al ideilor si parerilor anticrestine"".
STUDII. Pe de alta parte, privitul indelungat la tv, indiferent de tipul de emisiune, diminueaza cu timpul capacitatea de implicare in propria existenta, inducandu-i o stare de apatie generala, iar la varste mici creste hiperactivitatea, insomnia, violenta. Despre aceste fenomene negative se vorbeste pe larg in cartea lui Virgiliu Gheorghe ""Efectele televiziunii asupra mintii umane"", bazata pe analiza unor studii realizate de cercetatori neurologi din toata lumea. Specialistii au descoperit ca petrecerea unui timp indelungat in fata micului ecran franeaza imaginatia si gandirea abstracta, individul asteptand idei, solutii si rezolvari oferite pe tava de altii. Mai trebuie avut in vedere si faptul ca emisiunile cu mesaj violent si pornografic pervertesc puritatea sufleteasca a celor mici, starnindu-le curiozitati nespecifice varstei lor, facandu-i sa apeleze la modele de viata provenind din aceasta sfera a vizualului, unde domneste cel mai adesea lipsa principiilor de viata crestina.

SUBMINARE
""In climatul de toleranta al micului ecran,
toate religiile sau miscarile spiritualiste sunt la fel de adevarate, (...) ni se sugereaza
ca in toate se gaseste acelasi Dumnezeu (...). Aceasta atitudine
democratica, toleranta, de deschidere
si impartialitate este
insa contrara oricarei marturisiri de credinta. Ea nu face decat sa
submineze credinta,
in general, si pe cea crestina, in special"" - Virgiliu Gheorghe,
""Efectele televiziunii asupra mintii umane""

""HIPNOZA""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.