Autoritatile chineze au interzis difuzarea peliculei "Memoirs of a Geisha" (Amintirile unei gheise), produsa la Hollywood, pe motiv ca ar putea starni un nou val de sentimente antijaponeze, relateaza presa internationala. In China este inca vie amint
Autoritatile chineze au interzis difuzarea peliculei "Memoirs of a Geisha" (Amintirile unei gheise), produsa la Hollywood, pe motiv ca ar putea starni un nou val de sentimente antijaponeze, relateaza presa internationala. In China este inca vie amintirea interventiei militara a Japoniei in anii '30, informeaza Rompres. In primavara lui 2005, un val de demonstratii a cuprins intreaga tara in semn de protest fata de publicarea in Japonia a unor manuale de istorie care, in opinia chinezilor, nu amintesc, nici macar in treacat, de crimele comise de soldatii japonezi in timpul ocupatiei Chinei.
Animozitatile dintre cele doua popoare ale tarilor asiatice au o istorie lunga, dar motivul principal al vrajbei din ultimii ani a fost legat de actiunile Japoniei in anii celui de-al doilea razboi mondial: aproximativ 300000 de chinezi au murit in timpul ocupatiei japoneze, iar drepturile omului erau "respectate" ca in vreme de razboi.
In productia hoollywoodiana "Amintirile unei gheise" apar doua stele in plina ascensiune ale cinematografiei chineze - Zhang Ziyi si Gong Li - interpretele gheiselor. Zhang Ziyi si-a castigat popularitatea dupa succesul peliculei "Crouching Tiger, Hidden Dragon" (Tigrul si Dragonul). In "Amintirea unei gheise", protagonista este o femeie care are "grija" de un om de afaceri japonez, fost combatant in Manciuria, in anii '30, in perioada interventiei japoneze in zona Asiei de Sud-Est.
Prin interdictia pe care au impus-o, autoritatile chineze nu au facut decat sa atate curiozitatea publicului si sa sporeasca vanzarile de DVD-uri piratate.
Pe forumurile site-rilor chinezesti pe Internet au aparut deja reactii de indignare din partea celor care au vazut filmul. Cuvantul "prostituata" este, poate, calificativul cel mai bland ce se desprinde din aceste mesaje, opinia dominanta fiind ca actritele au facut de rusine natiunea chineza.
Nici in Japonia filmul n-a trezit un prea mare entuziasm. Japonezii s-au suparat ca pelicula a fost filmata in California, si nu la Kyoto, fosta capitala imperiala nipona, patria gheiselor, iar rolurile principale au fost incredintate unor actrite chineze si nu unora japoneze. In general, japonezii inteleg prin gheisa cu totul altceva decat restul lumii. Pentru o tanara nipona nu este ceva rusinos sa devina gheisa, ci, dimpotriva, reprezinta o ocazie de a putea perpetua traditiile stravechi nipone, cum ar fi ceremonia ceaiului, ikebana sau scrierea si recitarea versurilor. Japonezele sustin ca, in spiritul unei traditii cunoscute ca traditia "florilor si salciilor", barbatii bogati le platesc pentru talentul lor si arta elocintei, si nu pentru servicii sexuale. (D.V.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.