Preturile echipamentelor electrice si electronice vor fi mai mari cu 20 pana la 70 de lei, in functie de produsul achizitionat. Majorarea provine din introducerea taxei vizibile. De la 1 ianuarie 2007, romanii vor plati mai mult prentru achiziti

Preturile echipamentelor electrice si electronice vor fi mai mari cu 20 pana la 70 de lei, in functie de produsul achizitionat. Majorarea provine din introducerea taxei vizibile.

De la 1 ianuarie 2007, romanii vor plati mai mult prentru achizitionarea de echipamente electrice si electronice (EEE). Producatorii, importatorii si distribuitorii vor introduce ""taxa vizibila"" pentru produsele comercializate. ""Desi poarta numele de taxa, ea reprezinta costurile asociate colectarii selective, tratarii, reciclarii si valorificarii deseurilor"", a explicat Bogos Zsolt, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului (MEC). Aceasta taxa este platita de agentii economici la Administratia Fondului pentru Mediu, insa ea va fi expusa alaturi de pretul de vanzare a produselor si i se va aplica TVA.
ESTIMARI. ""Pentru un frigider taxa vizibila este de 19 euro, pentru un monitor este de 6-7 euro, pentru un laptop este de 7-8 euro, iar pentru un calculator este de 10-12 euro"", a declarat Bogos Zsolt. In acelasi timp, reprezentantii producatorilor de EEE cred ca implementarea acestei directive este o oportunitate de business. ""Sistemul buy-back va functiona in Romania. Cetatenii vor putea veni cu frigiderul vechi la producator pentru a obtine unele deduceri la achizitionarea unui produs nou"", a declarat Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicarii.
CIRCUIT. Cetatenii predau gratuit aceste deseuri, apoi intervin costurile de tratare, reciclare, transport, care sunt suportate de producatori. Aceste costuri reprezinta ""taxa vizibila"". Aruncarea necontrolata a deseurilor de persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.
TINTE. ""Anul acesta trebuie sa rezolvam colectarea a doua kilograme de deseuri pe locuitor, pe an, si o rata de 50% de recuperare"", a declarat Bogos Zsolt. Mai mult, pana in 2008, Romania ar trebui sa colecteze cel putin patru kilograme de deseuri pe locuitor, pe an.

PROBLEME


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.