Ieri a avut loc la Kremlin conferinta anuala a presedintiei ruse, ocazie cu care Vladimir Putin a prezentat prioritatile si pozitia Rusiei fata de cele mai importante probleme economice si politice in plan international. Raspunzand la intrebarile a p

Ieri a avut loc la Kremlin conferinta anuala a presedintiei ruse, ocazie cu care Vladimir Putin a prezentat prioritatile si pozitia Rusiei fata de cele mai importante probleme economice si politice in plan international. Raspunzand la intrebarile a peste 1.000 de jurnalisti din intreaga lume, Putin a oferit, potrivit agentiilor de presa Itar-TASS si RIA Novosti, detalii pretioase despre recentul razboi al gazelor care a zguduit intreaga Europa, despre evolutia sectorului energetic rusesc (de care depinde aprovizionarea Europei), dar si despre rolul Rusiei in politica de securitate mondiala.
Abordand problemele stabilitatii strategice in lume, carora le-a conferit un loc important in conferinta sa de presa, Vladimir Putin a subliniat ca relatiile ruso-chineze sunt unul din factorii determinanti. Iar aceasta, a argumentat el, in conditiile in care s-au facut mari progrese in dialogul cu Beijingul si exista un semnal cert ca si China are aceleasi scopuri. "Avem intentia sa continuam dezvoltarea raporturilor de parteneriat strategic pe baza intelegerilor precedente, in special cu referire la Tratatul de prietenie care ne-a permis rezolvarea problemelor frontaliere extrem de complexe". In contextul problemelor securitatii mondiale, Vladimir Putin a facut cunoscut ziaristilor prezenti la conferinta ca, in acest moment, Rusia poseda "rachete capabile sa penetreze orice sistem de aparare antiracheta. Anul trecut, a spus el, Rusia a testat sisteme de rachete pe care nimeni in lume nu le are si nu le va avea o perioada indelungata de timp" dar, a adaugat el, aceste sisteme nu reprezinta un raspuns la un sistem de aparare antiracheta. "Sunt dotate cu un dispozitiv pentru a se proteja. Sunt hipersonice si capabile a modifica traiectoria zborului". Putin a declarat ca a aratat principiile de functionare ale sistemelor de rachete si presedintelui Jacques Chirac, cu prilejul unei vizite la o instalatie militara.

"Nu vom lovi in clientii nostri"

Vladimir Putin a respins acuzatiile la adresa Rusiei conform carora ar folosi "arma energiei" impotriva tarilor vecine, cu scopul de a-si atinge obiective politice. Nu vom lovi in clientii nostri, inclusiv tarile fostei URSS, a mai spus el, noi doar vrem sa cream conditii egale pentru toti. Referitor la faptul ca la sfarsitul anului trecut Moscova a inceput sa practice preturile internationale la gazele naturale catre fostele republici sovietice, Putin a argumentat ca, anterior, erau percepute preturi mai mici decat un sfert din cele percepute de la clientii europeni, dar majorarea preturilor nu poate, in opinia sa, sa aduca daune relatiilor Rusiei cu tarile respective. In context, presedintele rus si-a exprimat surprinderea ca recenta controversa cu Ucraina a pus in pericol aprovizionarea cu gaze a europenilor, intrucat Ucraina, dar si alti parteneri ai Rusiei cunosteau de mai multa vreme intentia ei de a trece la practicarea preturilor de piata.
Un rol crucial in stabilizarea aprovizionarii cu gaze a Europei il va avea, in opinia presedintelui rus, conducta ce va traversa Marea Baltica spre Germania. Si asta, subliniaza Vladimir Putin, in special datorita cererii tot mai mari de gaze naturale dinspre Europa, cerere care a ajuns la 34-35 de milioane de metri cubi pe zi.

Nu va fi monopolizat petrolul si nu vor fi nationalizate companiile petroliere

Un interes deosebit a atras declaratia lui Putin in care a precizat ca Rusia nu are in plan monopolizarea de catre stat a rezervelor de petrol si gaze naturale si nici nu intentioneaza sa nationalizeze vreuna dintre marile companii petroliere rusesti private. Dar, a reamintit el ziaristilor, in multe tari membre ale cartelului petrolier OPEC, dar si intr-o importanta tara producatoare de petrol din afara cartelului, Norvegia, petrolul si gazele se afla sub control guvernamental. In Rusia, a reamintit el, exista circa 10 mari companii petroliere private, inclusiv Lukoil, TNK-BP si Surgutneftegaz. Ele nu vor fi nationalizate si nu va fi exercitat vreun amestec in operatiunile lor, a promis Putin, considerand ca "aceasta este cel mai bun echilibru posibil pentru economia Rusiei".
In aceeasi ordine de idei, presedintele rus a subliniat ca Guvernul rus a permis activitatea companiilor mixte pentru a facilita exploatarea vastelor sale resurse. Partenerii britanici de la compania mixta TNK-BP au fost multumiti de conditiile de pe piata Rusiei. Holdingul britanic BP produce o treime din petrolul sau printr-o companie mixta, ceea ce inseamna o imensa cantitate, a subliniat Putin, considerand ca astfel tara sa isi aduce contributia la stabilitatea eonomica globala. "Acesta este drumul pe care vom continua", a promis el. Raspunzand la o intrebare a ziaristilor, Vladimir Putin a declarat ca Gazprom este o companie sub controlul statului dar, a adaugat el, noi am anuntat cu mai multi ani in urma ca vom prelua controlul asupra acestei importante companii energetice a Rusiei. Acum, Rusia invita si alti investitori sa cumpere actiuni la Gazprom. Primul pas l-a facut deja o companie germana, care a achizitionat 10 la suta din actiuni. O evolutie similara va avea si Rosneft, care in curand va fi listata la bursa.

Putin, multumit de bilantul economic pe 2005

Presedintele Putin s-a declarat "satisfacut" de rezultatele economice ale Rusiei in 2005, subliniind indeosebi pe cele la nivel macroeconomic. "Suntem satisfacuti de rezultatele inregistrate in 2005 (...), iar cresterea Produsului Intern Brut (PIB) cu 6,4 la suta nu este mica", in conditiile in care, initial, fusese prevazuta o crestere de numai 5,9 la suta", a precizat presedintele rus. Putin a subliniat cresterea "record" din anul 2005 a pietei bursiere rusesti, care a inregistrat un progres de 88 la suta, mai mare decat al tuturor celorlalte piete in dezvoltare.
Salariul mediu, in Rusia, a crescut, in termeni reali, (exceptand cresterile datorate inflatiei) cu 9,8 la suta, veniturile au crescut cu 8,7 la suta, iar pensiile cu 13 la suta. El a recunoscut, totusi, ca nu toate obiectivele au fost atinse anul trecut. Inflatia a ajuns la 10,9 la suta in 2005, desi fusese prevazuta initial la 8,5 la suta.

Este dorita prezenta Rusiei in G 8

Un loc aparte pe scena mondiala in acest an l-au avut dezbaterile privind capacitatea Rusiei de a se afla printre primele opt puteri economice mondiale si in Organizatia Mondiala a Comertului, data fiind, pe de o parte, saracia relativa a unei bune parti din populatia tarii, iar pe de alta parte suspiciunile ce planeaza asupra sistemului democratic rusesc si asupra capacitatii sale de a prezida G 8. La toate aceste probleme Putin a raspuns sec: "Am discutat cu oficialii G 8. Nimeni nu este impotriva. Sunt cu totii pentru prezenta Rusiei in G 8". "Insa nimeni nu vrea ca G 8 sa devina un club al pisicilor grase", a subliniat el, sugerand astfel rolul important al Rusiei in cadrul organizatiei. "In ceea ce-i priveste pe scepticii fata de prezenta Rusiei in G 8, ei apartin secolului trecut, deoarece, chiar daca URSS a disparut, sovietologii sunt inca la locurile lor, ei inca "functioneaza", si asta fiindca nu au o alta specialitate". "Cainii latra, caravana trece": aceasta a fost formula prin care Putin a ridiculizat toate comentariile referitoare la pretentia Rusiei de a fi primita ca membru al G 8.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.