Varsovia a anuntat oficial ca isi mentine obiectiile fata de un proiect al Uniunii Europene care prevede mentinerea unui nivel redus de 5,5 la suta, al Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) pentru anumite servicii, blocand practic acordul, pentru a carui
Varsovia a anuntat oficial ca isi mentine obiectiile fata de un proiect al Uniunii Europene care prevede mentinerea unui nivel redus de 5,5 la suta, al Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) pentru anumite servicii, blocand practic acordul, pentru a carui intrare in vigoare este necesara aprobarea unanima a statelor membre. Actuala presedintie austriaca a Uniunii a propus prelungirea cu cinci ani a unui acord care expirase inca de anul trecut. Acesta prevedea ca TVA-ul aplicat la unele servicii precum renovarea locuintelor si ingrijirea la domiciliu sa fie sub plafonul standard, de minimum 15%. Zyta Gilowska, ministrul polonez de Finante, a declarat ca nu poate accepta proiectul UE, intrucat partenerii sai nu au facut nici o concesie la revendicarile sale. "Cand am luat decizia de a respinge acordul, a subliniat ea, noi am tinut cont de interesele cetatenilor polonezi si nevoile Poloniei", subliniind totodata ca ea "nu este orientata impotriva cetatenilor altor tari ale UE". Un comunicat dat publicitatii, ieri, de Ministerul polonez de Finante arata ca ar fi nedrept ca derogarile care permit existenta unor cote reduse de TVA sa fie prelungite pentru membrii mai vechi ai Uniunii, in timp ce facilitatile obtinute de autoritatile de la Varsovia cu prilejul negocierilor de aderare ar urma sa expire la sfarsitul anului 2007. "In opinia noastra, cea mai corecta revizuire a proiectului ar fi scurtarea perioadei de valabilitate a derogarilor acordate altor state, pana la sfarsitul lui 2007", se mai arata in comunicat. Reuters reaminteste ca Cehia si Cipru, alte doua state care s-au opus acordului, au renuntat la obiectiile lor la sfarsitul saptamanii trecute, inainte de expirarea unui termen limita. In cazul in care nu se va ajunge la un acord, consecinta va fi majorarea TVA in noua state comunitare, iar Comisia Europeana trebuie sa penalizeze membrii care nu se vor conforma. Uniunea Europeana se afla intr-o situatie "foarte serioasa", in urma respingerii de catre Polonia a acordului de mentinere la un nivel redus a Taxei pe Valoarea Adaugata pentru anumite servicii, a declarat ministrul austriac de Finante, Karl-Heinz Grasser, citat de Reuters. "Presedintia UE analizeaza situatia si, in urmatoarele zile, va prezenta o noua propunere", a spus Grasser, in incercarea de a se gasi totusi o solutie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.