"Dupa amanari repetate, modificarile Codului Fiscal vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2007. Initial, autoritatile vorbeau despre o aplicare a noilor reguli fiscale undeva la jumatatea acestui an, mai precis spre toamna. Ministrul Finantelor Sebastia
"Dupa amanari repetate, modificarile Codului Fiscal vor intra in vigoare la 1 ianuarie 2007. Initial, autoritatile vorbeau despre o aplicare a noilor reguli fiscale undeva la jumatatea acestui an, mai precis spre toamna. Ministrul Finantelor Sebastian Vladescu a precizat ieri la Sinaia ca astfel se va oferi predictibilitate si stabilitate mediului de afaceri, iar prevederile care ar fi trebuit adoptate nu au o influenta prea mare asupra bugetului de stat. Accizele vor creste, insa, in conformitate cu programul convenit cu Uniunea Europeana. Presedintele comisiei de buget-finante din Senat, Varujan Vosganian anunta, la inceputul acestei saptamani la Sinaia ca in anul 2006 se vor aplica doar modificarile aduse Codului Fiscal pana in iunie 2005, cele afisate pe site-ul Ministerului Finantelor in a doua jumatate a anului trecut urmand a fi luate in discutie pentru 2007. Potrivit senatorului liberal, singurele modificari la Codul Fiscal vor fi cele din pachetul de reforma din domeniul Sanatatii, cum ar fi taxa pe viciu. Practic, pentru moment pot rasufla usurati proprietarii de baruri si restaurante, pentru care era prevazuta o taxa anuala de maxim 3000 de lei noi, dar si proprietarii de autoturisme de lux vizati de o majorare a impozitului pe aceste bunuri. De asemenea, producatorii agricoli au scapat de o taxa de 2% care ar fi trebuit aplicata asupra productiei destinata comercializarii. Si proprietarii de case mai mari de 150 mp au scapat, cel putin in acest an, de impozite "umflate".
Pe de alta parte, o serie de investitori la bursa, depunatori la banca sau vanzatori de proprietati imobiliare vor trebui sa scoata ceva bani in plus din buzunar in 2006, pentru ca, de la inceputul acestui an, se aplica, totusi, o serie de impozite majorate. Este vorba despre impozitul pe dobanzile la depozitele bancare constituite pe o perioada mai mica de un an, care a crescut la 16%, la fel ca si taxa pe castigul din tranzactiile cu actiuni dobandite dupa 1 iunie 2005 si detinute mai putin de un an. Castigul din tranzactiile cu actiuni dobandite dupa 1 iunie 2005 si detinute mai mult de un an se va impozita cu 1%. Tot cu 16% sunt taxate si dividendele aferente anului 2005, dar si castigul obtinut din tranzactii imobiliare cu proprietati detinute mai putin de trei ani. Toate aceste modificari sunt prevazute de ordonanta de modificare a Codului Fiscal aprobata la inceputul lunii iunie a anului 2005.
Impozite care nu se vor mai aplica in 2006
* Impozite mai mari pe masini si casele de peste 150 mp. Potrivit propunerilor Ministerului Finantelor, pentru casele mai mari de 150 mp, valoarea impozabila ar fi trebuit sa creasca cu cate 10% pentru fiecare 150 mp sau fractiune. Spre exemplu, daca locuinta are 200 mp valoarea impozabila (asupra careia va fi aplicat impozitul) creste cu 5%, si, implicit va plati un impozit mai mare, pentru ca asupra acestei valori se aplica taxa de 0,1%. Cat priveste masinile de peste 3000 cmc, impozitul propus de Finante era de 100 lei noi pentru fiecare 200 cmc, fata de o taxa de 8,6 lei noi pentru fiecare 500 cmc cat se plateste in prezent pentru autovehiculele a caror capacitate cilindrica depaseste 2000 cmc. Si pentru masinile de pana in 2000 cmc Finantele propuneau un impozit mai mare, de 7 lei noi/200 cmc, fata de 7 lei noi/500 cmc in prezent.
* O taxa de 2% asupra pretului de vanzare a bunurilor imobiliare detinute mai putin de trei ani. In prezent, impozitul este de 16% insa se aplica asupra castigului din aceste tranzactii si nu asupra pretului de vanzare.
* O taxa de autorizare anuala pentru baruri si restaurante de pana la 3000 lei noi
* Pret minim la tigari si alcool. Potrivit propunerilor ministerului Finantelor, la tigari pretul minim de vanzare cu amanuntul stabilit de producatorul sau importatorul de tigari nu va putea fi mai mic de 90% din pretul maxim de vanzare al celei mai bine vandute categorii. Un astfel de pret minim este prevazut si pentru alcool. Valoarea minima de referinta pentru comercializarea alcoolului pe piata interna, propusa de minister pentru primul trimestru din acest an era de 19.500 lei/grad alcool. Exceptie de la pretul minim fac tuica si rachiurile de fructe obtinute din micile distilerii.
* Un impozit 2% pentru productia agricola destinata comercializarii.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.