Mai multe zeci de muncitori, angajati ai SC Somvetra Gherla SA, au blocat ieri drumul national ce leaga Clujul de Bistrita. Dintre cei 200 de protestatari, 12 au ocupat una dintre salile societatii si au intrat in greva foamei pe perioada nelimitata.
Mai multe zeci de muncitori, angajati ai SC Somvetra Gherla SA, au blocat ieri drumul national ce leaga Clujul de Bistrita. Dintre cei 200 de protestatari, 12 au ocupat una dintre salile societatii si au intrat in greva foamei pe perioada nelimitata. Conform informatiilor furnizate de deputatul independent Mircia Giurgiu, fost lider al Blocului National Sindical Cluj, grevistii nu au primit asistenta medicala in cursul zilei de luni, iar camera in care s-au instalat nu era incalzita. Protestatarii care au blocat drumul nu au permis accesul decat masinilor salvarii si celor ale politiei.
Din decembrie 2004, SC Somvetra Gherla SA este administrata de SC Feromat SA, care, in urma unui contract de vanzare-cumparare incheiat intre firma bucuresteana si AVAS, a devenit actionar majoritar, cu 51,98 % din actiuni.
La preluarea societatii, datoriile depaseau 140 miliarde de lei vechi si, potrivit conducerii sindicatului de la Somvetra, acestea sunt, in mare parte, o consecinta a privatizarii din perioada 1996-2002. Reprezentantii sindicatului considera ca Feromat SA a cumparat actiunile la un pret modic, de 1,25 miliarde de lei vechi, fara a face cunoscute obligatiile ce ii revin pe linia capitalizarii societatii, asigurarii capitalului de lucru, precum si a programului investitional. La 20 de luni de la preluarea fabricii de sticla, Feromat SA acumulase datorii catre Distrigaz in valoare de 20 de miliarde de lei vechi. Nemultumirile muncitorilor sunt cauzate in primul rand de neplata salariilor, care nu le-au mai fost acordate in ultimele trei luni, si de modul in care Guvernul gestioneaza criza in care a intrat societatea. In urma nenumaratelor proteste care au avut loc la Somvetra in ultima vreme, autoritatile au intervenit, iar subprefectul de Cluj, Calin Platon, a trimis Guvernului un proiect de hotarare prin care propune ca celor 626 de salariati sa li se acorde un ajutor de cate cinci milioane de lei vechi, dar pentru moment propunerea nu a fost luata in discutie. De curand, Feromat SA a cerut rezilierea contractului cu AVAS, dar angajatii sunt nemultumiti de ritmul in care agentia statului se ocupa de preluarea pachetului majoritar. In luna decembrie, 200 de muncitori au blocat acelasi drum national, iar atunci liderul de sindicat Tiberiu Benta a explicat ca protestul se datoreaza faptului ca nici un reprezentant al Prefecturii Cluj nu s-a interesat de preluarea societatii de catre AVAS si ca, in prag de sarbatoare, oamenii au fost lasati fara nici un ban in buzunar.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.