Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) si cei ai Fondului Monetar International (FMI) au discutat in perioada 25-30 ianuarie la sediul MFP subiecte legate de executia veniturilor si cheltuielilor din bugetul general consolidat in anul 2

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) si cei ai Fondului Monetar International (FMI) au discutat in perioada 25-30 ianuarie la sediul MFP subiecte legate de executia veniturilor si cheltuielilor din bugetul general consolidat in anul 2005, veniturile si cheltuielile programate pentru 2006 si legislatia fiscala din perioada 2005-2006, transmite un comunicat al MFP.
In ceea ce priveste executia bugetului in anul 2005, aceasta a fost discutata comparativ cu realizarile din anul 2004 si cu prevederile pentru anul 2006. Anul trecut a fost incheiat cu un deficit de 0,8% din Produsul Intern Brut (PIB). Avand in vedere deficitul de 1,2% din PIB cu care a fost incheiat anul 2004, misiunea tehnica a FMI a apreciat faptul ca deficitul proiectat pentru 2006 se incadreaza in mod credibil in tendinta observata. Referitor la veniturile bugetare prevazute pentru 2006, au fost prezentate toate fundamentarile pentru aceste estimari si analizate cu misiunea tehnica a FMI.
Analiza s-a oprit mai intai asupra impozitului pe profit, atingand si aspectul schimbarii statutului unei parti din societatile comerciale de la microintreprinderi (platitoare de impozit pe venit) la platitoare de impozit pe profit.
In acest sens, reprezentantii MFP au prezentat fundamentarile privind impactul estimat al trecerii, in anul 2005, la cota unica de 16% la impozitul pe profit. In ceea ce priveste impozitul pe veniturile din dobanzi si cele din castiguri de capital la persoane fizice, a fost detaliata metodologia de estimare a veniturilor.

Dezbateri pe tema impozitului pe teren

A fost abordat, de asemenea, si impozitul pe teren, care in prezent se colecteaza de catre organe ale administratiei publice locale, dar se transfera la bugetul de stat si a fost prezentata o detaliere a structurii acestui impozit pe categorii de calitate, grupe de fertilitate etc. La capitolul impozite indirecte, au fost discutate detalii privind calendarul de marire a accizelor agreat cu Uniunea Europeana, aria de cuprindere a acestora si impactul potential asupra costurilor operatorilor economici. In finalul discutiilor pe acest subiect, s-a agreat faptul ca proiectiile de venituri bugetare facute de MFP si cele ale FMI sunt apropiate ca valori. Au fost punctate si principalele cauze ale evolutiilor cheltuielilor bugetare din anul 2005 si estimarea acestora pentru anul 2006.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.