Chemat la Departamentul National Anticoruptie pentru a depune marturie in apararea colonelului Paltanea (fostul sef al SRI Prahova), arestat in luna decembrie intr-un dosar de coruptie, Virgil Magureanu a refuzat sa comenteze in fata presei declarati

Chemat la Departamentul National Anticoruptie pentru a depune marturie in apararea colonelului Paltanea (fostul sef al SRI Prahova), arestat in luna decembrie intr-un dosar de coruptie, Virgil Magureanu a refuzat sa comenteze in fata presei declaratiile fostului subaltern, rezumandu-se la a preciza ca a spus doar adevarul.
Fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, a fost audiat ieri de procurorii anticoruptie, in calitate de martor, in dosarul in care fosta conducere a SRI Prahova, colonelul in rezerva Corneliu Paltanea si fostul prim-adjunct al sefului acestei institutii, colonelul in rezerva Daniel Bucur, este arestata intr-un dosar de coruptie. Prezenta fostului sef al SRI a fost necesara, avand in vedere ca Paltanea le-a spus anchetatorilor ca Magureanu poate confirma anchetatorilor varianta prezentata de el. Fostul sef al SRI Prahova sustine ca bidoanele cu benzina depozitate in curtea SRI, despre care vorbesc martorii din dosar, nu erau pentru a fi comercializate in interes personal, ci pentru masinile institutiei.
El le-a mai spus procurorilor ca ratia lunara de benzina era prea mica si a fost nevoit sa apeleze la surse independente pentru a face rost de combustibil si a duce la bun sfarsit misiunile. La intrarea in sediul DNA, Virgil Magureanu a declarat, citat de Mediafax, ca a venit sa dea aceasta declaratie dupa ce ofiterii arestati au spus anchetatorilor ca nu au nici o implicare in afacerea pentru care sunt cercetati si ca el stie ca in acest caz nu a fost comisa nici o infractiune.

Arestati pentru afaceri oneroase cu petrol

Colonelul in rezerva Corneliu Paltanea si fostul prim-adjunct al sefului acestei institutii, colonelul in rezerva Daniel Bucur, au fost arestati la jumatatea lunii decembrie a anului trecut in urma unui mandat emis de Tribunalul Militar Teritorial Bucuresti. Cei doi sunt acuzati de luare de mita, instigare si complicitate la santaj si asociere in vederea comiterii de infractiuni, fapte in forma continuata, anchetatorii suspectandu-i ca au blocat informatiile privind afaceri oneroase cu petrol la Astra Ploiesti.
Procurorii anticoruptie au constatat ca, in perioada 1993-2001, cei doi fosti colonei SRI si-ar fi incalcat atributiile de serviciu, ar fi blocat informatiile referitoare la afaceri nelegale cu petrol de la societatea Astra Ploiesti si s-ar fi asociat la sustragerea a 340 de tone de combustibil. Ei ar fi primit bani, produse si alte avantaje materiale, in valoare de 15 miliarde de lei.
Cele 340 de tone de combustibil ar fi fost transportate inspre Ardeal cu autovehicule care apartineau SRI, sau cu cisterne inchiriate de la alte societati comerciale, in acest caz ofiterul Bucur insotind, ca antemergator, cisternele si legitimandu-se in caz de control, afirma surse judiciare. Procurorii anticoruptie au identificat, potrivit Mediafax, cinci locatii la care a ajuns combustibilul, printre acestea vila lui Paltanea si locuinta unui prieten al acestuia.

Spaga de 450 de milioane

Potrivit acelorasi surse, anchetatorii au retinut ca, in perioada 1998-2001, ofiterul Corneliu Paltanea ar fi primit, prin intermediul lui Lucian Iordanescu (fost consilier la Astra, care intre timp a decedat), suma de 450 de milioane de lei, pentru a acoperi informatiile despre afacerile ilegale cu petrol derulate prin rafinarie. Surse judiciare sustin ca, totodata, in perioada 1999-2001, colonelul Bucur - fostul adjunct al lui Paltanea - ar fi pretins si primit de la omul de afaceri Mihai Florin, administratorul societatii SPM din Ploiesti, suma totala de sapte miliarde de lei, bani cu care ofiterul SRI si-ar fi construit vila pe care o detine in localitatea Magurele (judetul Prahova). Florin Mihai a fost arestat o perioada, pentru ca ar fi inselat societatea Astra Ploiesti cu peste 60 de miliarde de lei. Pe de alta parte, procurorii anticoruptie au stabilit ca Daniel Bucur i-ar fi indepartat pe subordonatii sai din SRI Prahova de la toate informatiile legate de activitatea rafinariei Astra.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.