Reprezentantii Fondului Monetar International au "poposit" si la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) pentru discutii privind pretul gazelor. S-a discutat despre marja de profit a Distrigaz Sud si Distrigaz Nord,
Reprezentantii Fondului Monetar International au "poposit" si la Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale (ANRGN) pentru discutii privind pretul gazelor. S-a discutat despre marja de profit a Distrigaz Sud si Distrigaz Nord, avand in vedere ca BERD si IFC (care detin actiuni la cele doua companii privatizate cu Gaz de France si, respectiv, E.On/Ruhrgas) si-au exprimat nemultumirea ca aceasta nu este conforma cu contractul de privatizare. Mai exact, in luna octombrie a anului trecut s-au regularizat facturile lunilor mai si iunie 2005, care continusera abonament la gaze. In aceste conditii, practic n-au mai fost recunoscute toate costurile distrigazurilor, iar marja lor de profit nu a mai corespuns angajamentelor asumate de partea romana. O data cu scumpirea gazelor cu 17% la inceputul acestui an, toate aceste lucruri au revenit la normal. Reamintim, in prezent Romania importa cu 285 dolari/1000 mc, iar pretul gazelor produse de Petrom si Romgaz este de 110 dolari/1000 mc. Avand in vedere diferenta enorma, de peste 100%, pretul intern al gazelor va creste in acest an cu 25 dolari/1000 mc. De la 1 aprilie, pretul intern va fi de 120 dolari/1000 mc. Pe de alta parte, pretul la consumatorii captivi (printre care si populatia) va creste in acest an cu circa 35%. Tot la 1 aprile, acest pret se va majora cu aproximativ 10%, la 10.500 lei/mc. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.