Increzatori, dar nu entuziasti fata de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, saraci, dar mult mai satisfacuti de propria viata decat orasenii. Acestea sunt principalele perceptii ale satenilor despre traiul zilnic si despre ce-i asteapta dupa 200

Increzatori, dar nu entuziasti fata de integrarea Romaniei in Uniunea Europeana, saraci, dar mult mai satisfacuti de propria viata decat orasenii. Acestea sunt principalele perceptii ale satenilor despre traiul zilnic si despre ce-i asteapta dupa 2007.

Mult mai multumiti de felul in care traiesc decat in 2002, dar in continuare dezamagiti de veniturile pe care le au, romanii din mediul rural ar vota, in cadrul unui referedum, in proportie de 72% pentru aderarea Romaniei la comunitatea europeana. Doua treimi dintre ei asteapta, de altfel, o imbunatatire a vietii dupa aderare, releva datele EuroBarometrului rural prezentat ieri de Fundatia pentru o Societate Deschisa (FSD).
VIATA DE ZI CU ZI. In proportie de 56%, locuitorii din mediul rural s-au declarat ""deloc multumiti"" de felul in care traiesc si 72%, de banii pe care ii castiga. Fata de anul precedent, 52% dintre ei considera ca traiesc in aceleasi conditii, iar 34% se declara circumspecti fata de imbunatatirea traiului in anul viitor.
POST 2007. Dupa aderare, 67% dintre sateni se asteapta ca viata in Romania sa se imbunatateasca. In proportie de 65%, ei cred ca le va fi mai bine si in plan personal, si la nivelul comunitatii locale. Schimbarile in bine vor veni dupa doi-trei ani de la data aderarii, cred cei mai multi dintre cei intervievati. Pe de alta parte, cei 11% care vad in negru viata dupa aderare cred ca schimbarile in rau nu vor intarzia mai mult de cinci sau sase ani.
INFORMARE. Televiziunea ocupa primul loc pe lista surselor de informare, pe care oamenii le folosesc pentru a sti mai multe despre Uniune. Pe locurile doi si trei, aproape la egalitate, sunt radioul, pe de o parte, si, pe de alta, rudele, prietenii si colegii. Informarea nu pare sa le fie insa de prea mare ajutor oamenilor. In ciuda documentarii de care pomenesc, satenii raspund, cel mai frecvent, ""Nu stiu"", atunci cand trebuie sa raspunda la cateva intrebari punctuale, de baza, privind structura Uniunii Europene. De exemplu, oamenii n-au idee privind numarul statelor membre (62% nu stiu, 25% stiu gresit). Daca UE are sau nu un imn e o necunoscuta pentru circa 70% dintre participantii la sondaj, in timp ce 78% dintre oameni nu stiu ca europarlamentarii sunt alesi direct de cetatenii Uniunii.
INCREDERE. Preotul, doctorii si dascalii din sat sunt persoanele in care locuitorii din mediul rural au cea mai mare incredere. Ii considera persoane cinstite si capabile sa le rezolve problemele sau macar sa ii ajute cu un sfat bun. UE se bucura cam de aceeasi incredere ca politistii din comuna si ii devanseaza pe consilierii locali, oamenii de afaceri, micii intreprinzatori si asociatiile agricole. Totusi, daca UE nu le da prea multa incredere, oamenii nu stau prost la capitolul speranta. Aderarea este privita cu ganduri de mai bine de 55% dintre cei care au luat parte la cercetare. Doar 33% pun semnul egal intre UE si incredere, in vreme ce nelinistea si lisa de entuziasm sunt traite de circa 8% dintre sateni.
POLITICA. Sociologii au remarcat faptul ca oamenii din mediul rural nu au o parere foarte bine stabilita asupra democratiei din Romania si economia de piata. Satenii se declara insa de acord in proportie de 87% ca statul roman trebuie condus de conducatorii alesi de popor, in timp ce 74% considera ca la carma Romaniei ar trebui sa stea un lider puternic, care sa nu isi piarda timpul cu Parlamentul si cu alegerile. Sondajul a fost realizat pe un esantion reprezentativ de 1.516 de persoane.

EXIGENTI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.