Asa cum anticipau si oficialii BNR, 2006 se pare ca va fi o continuare a anului trecut, in sensul ca leul va continua sa se aprecieze. Daca va fi vorba de o crestere asemanatoare cu cea din 2005 sau de una mai redusa, mai avem de asteptat inca cateva
Asa cum anticipau si oficialii BNR, 2006 se pare ca va fi o continuare a anului trecut, in sensul ca leul va continua sa se aprecieze. Daca va fi vorba de o crestere asemanatoare cu cea din 2005 sau de una mai redusa, mai avem de asteptat inca cateva luni. Daca la finele lui decembrie cursul euro a fost de 3,6771 lei, ieri el a scazut la 3,6151 lei, pragul de 3,62 lei aratand ca este unul foarte solid, care s-ar mai putea mentine inca cateva saptamani. "Aprecierea leului se datoreaza dobanzilor la o zi foarte ridicate, 7 - 8%, care au stimulat vanzarile de valuta, comenta evolutia pietei un dealer bancar. In urmatoarele zile este de asteptat ca ele sa scada, ceea ce va reduce din presiunea pe euro si va reechilibra volumele din piata". Luni, la nivelul clientilor s-a inregistrat un deficit de valuta, insa tranzactiile interbancare, care s-au ridicat la peste 150 milioane euro au inclinat balanta in favoarea leului. Ieri, cotatiile medii ale euro au fluctuat pe parcursul sedintei intre 3,6135 si 3,62 lei, pentru ca la inchidere ele sa fie de 3,6170 - 3,6220 lei. Stabilitatea paritatii euro/dolar si a monedei unice pe piata romaneasca au avut darul de a nu modifica cursul dolarului, care a fost stabilit ieri la 2,9874 fata de 2,9877 lei, acum doua zile. Pe pietele internationale paritatea s-a mentinut in jurul pragului de 1,21 dolari, investitorii asteptand decizia Rezervei Federale americane in privinta dobanzii de referinta, dar in special, comunicatul de presa al intalnirii Comitetului monetar al Fed. Se anticipa o crestere de la 4,25 la 4,50%, care a fost deja luata in calcul de investitori. Astfel, ca ramane de vazut daca Fed va continua sa majoreze dobanda, principalul factor care a determinat cresterea de anul trecut a dolarului.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.