Nu stim ce i s-a spus lui Jacques Vergotti, la Palm Beach, sa declare avocatilor care urmau sa-l descoase asupra evenimentelor din noiembrie 1947, insa fostul prefect al Palatului Regal s-a dovedit a fi un om cinstit si corect. Stenograma interogator
Nu stim ce i s-a spus lui Jacques Vergotti, la Palm Beach, sa declare avocatilor care urmau sa-l descoase asupra evenimentelor din noiembrie 1947, insa fostul prefect al Palatului Regal s-a dovedit a fi un om cinstit si corect. Stenograma interogatoriilor la care a fost supus, in acelasi timp, ne initiaza in procedurile justitiei americane, in cadrul carora balcanismele nu au trecere. Remarcabil e faptul ca avocatii apararii, departe de a se agata de fel de fel de chichite, doreau sa afle exact adevarul si l-au aflat. Este un adevar pe care fostul Rege Mihai continua sa-l conteste si in zilele noastre.


Interogatoriile in speta s-au desfasurat marti, 23 aprilie 1985, la sediul din Washington al birourilor de avocatura Barnett & Algia, 1000 Thomas Jefferson St., in prezenta Patriciei M. Dowd, notar public in si pentru Districtul Columbia. Jacques Vergotti era audiat in calitate de martor si stenograma intrebarilor, si raspunsurilor se afla in arhiva Tribunalului Districtual al Statelor Unite, Districtul Sudic New York. De asemenea, o copie se afla in arhiva Corpului de Control al Guvernului, fapt despre care dl Calin Popescu Tariceanu habar nu are. Altfel nu ar fi declarat ca statul roman nu a revendicat niciodata nimic de la fostul rege. Cine parcurge o asemenea stenograma intelege ca e riscant sa incerci sa te joci cu justitia americana.
Au adresat intrebari martorului avocatii Johndroe, Woodfield si Epstein, aparatorii paratului Kimbell Museum, si Pamfil Riposanu, care apara interesele statului roman. Dupa ce s-a lamurit cu cine sta de vorba, Johndroe a abordat direct subiectul principal al discutiei, prezentandu-i lui Jacques Vergotti fotocopii ale celor doua picturi de El Greco, Canonicul Bosio si Sf. Sebastian. Martorul a recunoscut ca cele doua picturi, in 1941-1942,
s-au aflat in tara, la fel in 1944, cand Vergotti s-a intors de pe front, fiind deci exclus sa fi fost instrainate de fostul Rege Carol al II-lea, cum da de inteles fostul Rege Mihai.
FONDUL PROBLEMEI. A survenit apoi o secventa care merita a fi integral reprodusa:


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.