Fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, ar putea fi cercetat de procuroriianticoruptie care ancheteaza cazul Electrica Banat, dupa ce aparatorul unuia dintre inculpati a cerut ieri instantei restituirea dosarului la DNA.
In sprijinu

Fostul ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu, ar putea fi cercetat de procuroriianticoruptie care ancheteaza cazul Electrica Banat, dupa ce aparatorul unuia dintre inculpati a cerut ieri instantei restituirea dosarului la DNA.
In sprijinul solicitarii sale, avocatul Florin Kovacsa invocat faptul ca fosta conducere a PNA nu a audiat "cel mai important personaj in aceasta cauza", posibil implicat in achizitionarea de produse Siemens contrafacute.
Magistratii Tribunalului Timis vor decide la 28 februarie daca vor restitui Departamentului National Anticoruptie dosarul "Electrica Banat", dupa ce avocatul fostului director al SISEE Banat, Dan Viorel, a cerut reluarea cercetarilor de catre procurorii anticoruptie in privinta fostului ministru al Industriilor, Dan Ioan Popescu.
"Cerem restituirea dosarului la DNA pentru administrare de probe in legatura cu Dan Ion Popescu. Apreciem ca cel mai important personaj din aceasta cauza nu a fost audiat pentru ca la vremea intocmirii rechizitoriului PNA nu avea competenta sa ancheteze demnitari. Intre timp insa, PNA a devenit DNA si cerem ca urmarirea penala sa fie completa prin audierea lui Popescu", a declarat, citat de Mediafax, avocatul Florin Kovacs.
Aratand ca "DNA a procedat in mod nelegal cand a disjuns cercetarile in cauza fata de Dan Ioan Popescu", trimitand Parchetului instantei supreme o copie dupa rechizitoriul cauzei, Florin Kovacs a subliniat importanta audierii tuturor persoanelor implicate, chiar daca acestea detin functii de demnitate publica.

Declaratiile incriminatoare

In luna august, bazandu-se pe declaratiile unor martori potrivit carora in discutiile dintre membrii gruparii conduse de Vasile Croitoru s-ar fi mentionat si numele lui Dan Ioan Popescu, Vlad Speriusi preciza ca a sesizat Parchetul instantei supreme (in a carei competenta intra cercetarea demnitarilor) in legatura cu posibila implicare a acestuia in "sprijinirea gruparii infractionale".
In replica, Dan Ioan Popescu a afirmat ca nu cunoaste nici un director al sucursalei SISEE, avertizandu-l in acest sens pe procurorul sef al PNA Timisoara ca nu va accepta "murdarirea" numelui sau si a activitatii sale in calitate de membru al Guvernului.
Rechizitoriul PNA Timisoara in dosarul Electrica cuprinde, potrivit Mediafax, declaratia martorei Oana Mihaela Caraba, care le-ar fi vorbit procurorilor despre o presupusa legatura a PSD cu achizitiile de produse contrafacute de catre filialele Electrica. "Dupa cateva luni, dupa ce tata s-a pensionat, mai precis in cursul lunii februarie 2004, dupa ce a venit din America, tatal meu mi-a povestit ca Vasile Croitoru a fost trimis de un ministru din Bucuresti sa introduca marfa in Electrica. Totodata, tata mi-a cerut sa ma retrag din afacerea cu Vasile Croitoru intrucat e ceva necurat. Ulterior, am insistat sa aflu de la Croitoru Vasile cum a ajuns el sa intre in relatii comerciale cu Electrica. Initial mi-a spus doar ca prin cineva de sus, fara sa precizeze vreun nume. Ulterior, tot la insistentele mele, mi-a spus ca a intrat in relatii comerciale cu Electrica SA prin intermediul ministrului Dan Ioan Popescu. Totodata, Croitoru Vasile mi-a spus ca SC Energo El Grup SRL este paravan pentru partid, PSD, si ca o mare parte din sumele de bani obtinute prin comercializarea acestor produse prin firma ar ajunge la partid".
La inceputul lunii august a anului trecut, procurorii anticoruptie au finalizat urmarirea penala in dosarul Electrica Banat, in care 12 din cele 44 de persoane cercetate pentru prejudicierea societatii cu peste 20 de milioane de lei (200 de miliarde de lei vechi) au fost arestate preventiv. Procurorii au stabilit ca, in perioada 2003 - 2004, SISE Banatul Timisoara si alte unitati SISE din tara ar fi achizitionat de la Vasile Croitoru produse electrice contrafacute sub marca Siemens, in valoare de aproximativ 2,1 milioane de lei (21 de miliarde de lei vechi). Achizitia s-a facut cu sprijinul unor persoane cu functii de conducere din cadrul societatilor, care au beneficiat, in schimb, de sume de bani si masini de lux in valoare de 500.000 de lei (cinci miliarde de lei vechi). Lantul infractional include directori din cadrul SC Electrica SA, comisari financiari si functionari publici.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.